![]() |
![]() |
Zamów |

Jarost napisał(a):Ja mam zwyrodnienie barwnikowe siatkowki i mam od stycznia rentę .Szukam ratunku gdzie mogę bo wzrok mi się katastrofalnie pogarsza a medycyna jest bezradna. Jak coś chcesz się więcej dowiedzieć to napisz. Nawet przed chwilą napisałem na forum, bo nie zauważyłem Twojego postu. Pozdrawiam.
Jarost napisał(a):Dzięki serdeczne,że napisałaś. Moje kłopoty ze wzrokiem zaczęły się 3 lata temu.Całe dzieciństwo, okres nauki włącznie ze studiami miałem spokój. Nawet mi do głowy nie przyszło,że obciążony jestem takim dziadostwem.Ty masz świetnie, bo stale jesteś pod nadzorem dobrego lekarza, ze mną gorzej, mieszkam w małym mieście na Śląsku, badania po odczekaniu w kilkumiesięcznych kolejkach miałem robione w bardzo dobrym szpitalu, ale gdy zależało mi na prywatnych wizytach u tamtych okulistów, każdy odpowiadał, proszę bardzo, ale nic ponad to ,co w szpitalu się nie dowiem.Od jednego z internautów dotkniętego tym schorzeniem dowiedziałem się,że przed 10 laty rosyjscy lekarze okuliści z nieistniejącej już w Polsce Korvity wykonali mu zabieg wazo albo wazakonstrykcji/nie pamiętam dokładnie/, który bardzo powstrzymał postęp choroby. Prywatna Weissklinik w Chorzowie powstała na bazie dawnej Korvity, ale mi emailem odpowiedzieli,że takich zabiegów nie wykonują.Szukam usilnie kontaktu z rosyjskimi okulistami, bo wiem,że są świetni. Przed bardzo wielu laty kiedy radzieckie wojska stacjonowały w Legnicy, tam w koszarach, lekarz wojskowy okulista " na czarno" przyjmował polskich pacjentów.W tamtych latach,kiedy naszym świetnym skądinąd okulistom jeszcze się nie śniło o "cofaniu" dioptrii on to robił taśmowo. Wiem, że medycyna jest w tej chwili bezradna, ale nie zamierzam siedzieć bezczynnie i szukam, gdzie mogę, a może... Cholerka, tak trudno się pogodzić. Napisz czasem, jak coś się dowiesz.Pozdrawiam serdecznie.
ewaewa1209 napisał(a):Jarost napisał(a):Dzięki serdeczne,że napisałaś. Moje kłopoty ze wzrokiem zaczęły się 3 lata temu.Całe dzieciństwo, okres nauki włącznie ze studiami miałem spokój. Nawet mi do głowy nie przyszło,że obciążony jestem takim dziadostwem.Ty masz świetnie, bo stale jesteś pod nadzorem dobrego lekarza, ze mną gorzej, mieszkam w małym mieście na Śląsku, badania po odczekaniu w kilkumiesięcznych kolejkach miałem robione w bardzo dobrym szpitalu, ale gdy zależało mi na prywatnych wizytach u tamtych okulistów, każdy odpowiadał, proszę bardzo, ale nic ponad to ,co w szpitalu się nie dowiem.Od jednego z internautów dotkniętego tym schorzeniem dowiedziałem się,że przed 10 laty rosyjscy lekarze okuliści z nieistniejącej już w Polsce Korvity wykonali mu zabieg wazo albo wazakonstrykcji/nie pamiętam dokładnie/, który bardzo powstrzymał postęp choroby. Prywatna Weissklinik w Chorzowie powstała na bazie dawnej Korvity, ale mi emailem odpowiedzieli,że takich zabiegów nie wykonują.Szukam usilnie kontaktu z rosyjskimi okulistami, bo wiem,że są świetni. Przed bardzo wielu laty kiedy radzieckie wojska stacjonowały w Legnicy, tam w koszarach, lekarz wojskowy okulista " na czarno" przyjmował polskich pacjentów.W tamtych latach,kiedy naszym świetnym skądinąd okulistom jeszcze się nie śniło o "cofaniu" dioptrii on to robił taśmowo. Wiem, że medycyna jest w tej chwili bezradna, ale nie zamierzam siedzieć bezczynnie i szukam, gdzie mogę, a może... Cholerka, tak trudno się pogodzić. Napisz czasem, jak coś się dowiesz.Pozdrawiam serdecznie.

Jarost napisał(a):Dzięki , dzięki Ewo. Dobrze jest nie być samym z tym dziadostwem.Ja mam 39 lat, rodzinę ,ale oni tak się o mnie martwią,że najchętniej trzymali by mnie w czterech ścianach, " bo coś się stanie". Nie zwierzam im się z moich strachów, bo nie chcę ich obciążać, ale boję się przyszłości. Już zrezygnowałem z czytania, bo mi to ciężko idzie, jazdy samochodem, od stycznia nie pracuję, w komputerze czcionkę mam ustawioną na 250%, a co dalej? Na szczęście jeszcze z poruszaniem się po mieście i jazdą na rowerze nie mam na razie większych kłopotów, bo mam sponiewieraną centralną część siatkówki /plamka żółta o.k./więc w szerszym spektrum oko jakoś sobie radzi. Za to widzenie z bliska - porażka, widzę, kogoś albo coś, w kawałkach. Napisz Ewo jak Ty sobie radzisz i " jak widzisz".Kiedy ekstremalnie się u Ciebie zaczęło. Acha, dowiedziałem się,że są okulary ochronne dla oczu z tym schorzeniem, chronią przed promieniowaniem jakimś tam/ słonecznym?/ i poprawiają komfort widzenia. Czy masz takie? Napisz. Jak odpisujesz to zaraz " mi lepiej".Pozdrawiam serdecznie.
Jarost napisał(a):Po raz któryś pięknie dziękuję za życzliwość. Mam pytanie w związku z okularami. Czy kupowałaś je u "normalnego" optyka czy w specjalistycznej pracowni? Czy na miejscu badali Ci wzrok, czy przyszłaś z gotową rozpiską od okulisty? Pytam dociekliwie bo się muszę gdzieś udać,żeby je nabyć bo u nas optyk nie zrobi/chyba/. A może Ty masz namiary/albo adres intern./takich placówek. Mam adres w Warszawie ale horrendum nie będę jechał aż do Warszawy jak są gdzieś bliżej. Najlepiej na Śląsku. Ale Ci zawracam głowę, przepraszam.Dobrego dnia i pozdrawiam serdecznie.
Jarost napisał(a):Dzięki piękne. Czekam do poniedziałku. Pozdrawiam serdecznie.
ewaewa1209 napisał(a):Jarost napisał(a):Dzięki , dzięki Ewo. Dobrze jest nie być samym z tym dziadostwem.Ja mam 39 lat, rodzinę ,ale oni tak się o mnie martwią,że najchętniej trzymali by mnie w czterech ścianach, " bo coś się stanie". Nie zwierzam im się z moich strachów, bo nie chcę ich obciążać, ale boję się przyszłości. Już zrezygnowałem z czytania, bo mi to ciężko idzie, jazdy samochodem, od stycznia nie pracuję, w komputerze czcionkę mam ustawioną na 250%, a co dalej? Na szczęście jeszcze z poruszaniem się po mieście i jazdą na rowerze nie mam na razie większych kłopotów, bo mam sponiewieraną centralną część siatkówki /plamka żółta o.k./więc w szerszym spektrum oko jakoś sobie radzi. Za to widzenie z bliska - porażka, widzę, kogoś albo coś, w kawałkach. Napisz Ewo jak Ty sobie radzisz i " jak widzisz".Kiedy ekstremalnie się u Ciebie zaczęło. Acha, dowiedziałem się,że są okulary ochronne dla oczu z tym schorzeniem, chronią przed promieniowaniem jakimś tam/ słonecznym?/ i poprawiają komfort widzenia. Czy masz takie? Napisz. Jak odpisujesz to zaraz " mi lepiej".Pozdrawiam serdecznie.