Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Napisałam to ponieważ miałam operację w grudniu 2006.....i od maja boli mnie blizna nie ciagle,ale boli,byłam już u chirurga miałam USG,ale nic nie wykazało i mam brać tabletki przecowbólowe....przez to boje sie,ze bede miala zrosty :-(
Ja miałam co prawda operacje 1,5 miesiąca temu,więc mnie ma prawo boleć,ale myślę,że to nie jest nic złego skoro boli,bo to naturalne.Polecam naprawdę masaż.Najpierw delikatne głaskanie wokół blizny,w stronę brzegów blizny,później masować samą bliznę.Na początku delikatnie a potem natężenie i ucisk można zwiększać.Oczywiście,aby nie sprawiało to wielkiego bólu.Możesz stosować specjalne maści na gojenie zrostów,albo samej oliwki.
To w tym już nie pomogę,bo nie mam pojęcia dlaczego tak może być.Moja już mnie praktycznie wcale nie boli a minęło,jak pisałam 1,5 miesiąca.Przecież nie możesz cały czas być na środkach p/bólowych.Może poradzić się innego lekarza...a duża jest ta blizna??po jakiej operacji??
Blizna jest po wycięciu wyrostka robaczkowego,a możliwe jest żeby cos takiego działo sie ponieważ miałam rozlany wyrostek i zapalenie otrzewnej....możliwe jest,że to jest żródłem problemów??
Ja też po wyrostku,ale nie rozlanym,więc myślę,że to,iż było u Ciebie gorzej,to może to mieć teraz skutki.Moja znajoma pół roku odczuwała ból i miała bardzo twarde to miejsce.Ja też mam twarde,ale masuje i liczę na to,że szybko się zagoi i nic nie będzie widać :) choć blizna jest malutka.Ty pewnie też leżałaś dłużej w szpitalu,skoro były takie komplikacje...
W szpitalu leżałam 9 dni,ale było to również spowodowne tym,że ciągle miałam gorączkę i nie mogłam siw wypróżnić(chirurdzy mówili już cos o lewatywie,ale czopki pomogły)...
Może musisz się po prostu jeszcze uzbroić w cierpliwość,ale jeśli nie daje Ci to spokoju,to zawitaj u innego lekarza,zobaczysz,co on powie! :) powodzenia!