Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Mam 14 lat i gdy stoję w miejscu zaczynają swędzieć mnie nogi i pojawiają się dziwne żółte plamy, a reszta nogi jest fioletowo-czerwona. Dzieje się to w obrębie łydki: mniejwięcej od kostki do kolana. Nie jestem osobą palącą i nie biorę żadnych innych używek. Prosił bym w miarę możliwości o powiedzenie mi szybko co to może być i czy jest to groźne dla zdrowia???
Witaj. Powinieneś zgłosić sie do lekarza. Może na początek do lekarza pierwszego kontaktu, by przepisał jakąś maść na swędzenie i ewentualnie pokierował dalej do specjalistów. Pozdrawiam.
Byłem u lekarza rodzinnego w ubiegłym tygodniu, dostałem skierowanie do chirurga, ale wolne terminy są dopiero przed świętami i w międzyczasie chciałem dowiedzieć się co to może być mniej więcej, bo u lekarza rodzinnego dowiedziałem się, że może to być jakaś bardzo rzadka przypadłość(pan doktor nazwał to jakoś ale nazwy nie pamiętam). I chciałbym się dowiedzieć, czy może to być spowodowane jakąś niewydolnością serca?? Proszę o odpowiedź!
[ Dodano: 2007-11-11, 11:16 ] Z tego co widzę chyba nikt nie jest w stanie mi pomóc, ale bardzo dziękuje za chęci!