od 2 lat jestem chora na schizofrenie przyjmuje 10mg zolafrenu na noc i 3 razy dziennie pernazyne 0,25mg jestem po tych lekach bardzo mało aktywna spie po 12,13 godz. i do tego przytyłam 40 kg a mam dopiero 22 lata. Czy ktos moze mi powiedziec cos więcej o abilifach durzo czytałam pozytywnych opini na temat tego leku czy po nim mogła bym schudnąc i mniej spac i czy jest to lek płatny? jesli tak to ile mniej więcej kosztuje?dziękuje z góry za odpowiedzi Ania
czesc, ja biore abilify i jest to lek jak najbardziej tolerowany przez moj organizm, tez bralem zolafren 10 mg na noc i caly dzien spalem i tylem a po abilify jestem aktywny i mam urojenie raz na trzy tygodnie , na nim da sie jakos żyć, nie czuje sie po nim strachu, normalizuje nastroj, i jest naprawde ok , minely 3 lata zanim dobralem lek i jest coraz lepiej, zycze Ci tego samego, jakbys cos chciala wiedziec to napisz do mnie , pozdrawiam
Witaj ja również biorę abilify od paru miesięcy.myślę ,ze tolerowanie leku zależy w dużej mierze od organizmu.Każdy reaguje inaczej na dany lek.Ja biorę połówkę gdyż większa dawka wywoływała u mnie skutki uboczne ,które mam przy każdym leku dlatego tak częsta zmiana by wyeliminować niepokojące objawy. Teraz funkcjonuję na abilify,lit oraz olzapina i jest bardzo dobrze.Wreszcie mogę powiedzieć ,że jest poprawa stanu zdrowia ,jestem mniej senna ,mam więcej energii a co najwazniejsze nie czuję przygnębienia i tego dziwnego odczucia smutku. Abilify jest lekiem nowej generacji i mogę stwierdzić ,że dobrze w małych dawkach po nim sie czuję.
Panna Anna napisał(a):durzo czytałam pozytywnych opini na temat tego leku
Będąc lekarzem, do tego psychiatrą, napiszę Ci od razu, że każdy nowy lek ma 'dobrego pijara' choć jego rzeczywista skuteczność zwykle nie różni się od dotychczasowych. Olanzapina (Zolafren, Olzapin, Zalasta itp) powoduje wzrost masy ciała, pernazyna zresztą też. Skoro nie masz objawów chorobowych, a leki przyjmujesz jedynie 'zapobiegawczo', zaś dla Ciebie uciążliwa jest zmiana masy ciała, warte rozważenia byłoby zmienienie leku np. na kwetiapinę (Ketrel). PS. Nie możesz zapominać, że to jedynie forum, a więc moje pisanie nie może zastąpić rozmowy z lekarzem, który Cię leczy.