Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam. Mam 16 lat i mam na głowie (we włosach) znamię łojotokowe. Pani dermatolog powiedziała mi że mogę usunąć, jednakże mam pewne wątpliwości. Otóż znamię to jest niemałe wielkości około 2zł ale owalne i wypukłe. wiem że trzeba będzie usunąć trochę włosów na głowie do wycięcia. Chciałam zapytać kogoś kto ma doświadczenie, jakie mogą być "skutki uboczne" i czy jest szansa że włosy mi nie odrosną tylko zostanie łysy placek. Czy blizna jest duża? Jak długo nie można moczyć i wystawiać na słońce? Jak długo po zabiegu boli? Czy ktoś miał może robiony taki zabieg? Proszę o pomoc.
Na pewno skutkiem ubocznym, może być ślad po zabiegu oraz blizna na całe życie, myślę, że mogą się pojawić także bóle głowy ale to zaraz po zabiegu(szczególnie w okolicy rany)- ok tygodnia, 1,5 może utrzymywać się ból. W tym wypadku najważniejsza jest higiena głowy. Odradzam wbrew pozorom częste mycie włosów zwłaszcza szamponami z dużą ilościa chemikaliów, proponuję użyć szamponów leczniczych, które można kupić w aptece lub szamponów ziołowych zawierających tylko naturalne składniki. Spokojnie, włosy odrosną, blizna będzie widoczna pod włosami. Co do wystawiania włosów na słońce to ja bym się wstrzymała do zagojenia się rany czyli gdzieś ok. 2-3 tyg od zabiegu. A co do blizny to myśle, że nie powinna być aż tak duża. Myślę, że to będzie gdzieś ok. 4 cm nacięcia.