Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OnkologOnkologia – dziedzina medycyny zajmująca się profilaktyką, diagnostyką oraz leczeniem chorób nowotworowych. W zależności od rodzaju nowotworu, jego usytuowania, stopnia zaawansowania współczesna onkologia leczy za pomocą farmakologii, radioterapii i chirurgii onkologicznej.
Regulamin działu
Niniejszy dział forum skierowany jest do chorych, którzy leczą się w poradniach onkologicznych, a także ich rodzin. Mile widziane są wszystkie osoby zainteresowane tą tematyką. Dzieląc się doświadczeniem z innymi, biorąc aktywny udział w toczących się dyskusjach, uzyskasz pomoc i wsparcie. Znajdziesz tu wskazówki dotyczące interpretacji wyników badań i diagnoz chorób nowotworowych. Możesz przyłączyć się do rozmowy na tematy związane z onkologią oraz leczeniem nowotworów. Czy istnieją skuteczne metody zapobiegania chorobom nowotworowym? Jak wygląda w tym przypadku profilaktyka? Skonsultuj się z użytkownikami forum, zadawaj pytania i szukaj odpowiedzi. Jak przygotować się do chemioterapii, radioterapii oraz zabiegu onkologicznego? Czym te metody zwalczania komórek rakowych różnią się między sobą? Jakie są wskazania do ich stosowania? Jeżeli chciałbyś poznać odpowiedzi na te i inne pytania odwiedź dział „Onkolog” i skonsultuj się z osobami, które posiadają w tym zakresie niezbędną wiedzę.
Tydzień temu byłam na wizycie u dermatologa z moimi pieprzykami. Pani doktor zobaczywszy je krzyknęła "Natychmiast do onkologa!" powiedziała też ze jest juz stan zapalny. Jeden z moich pieprzyków znacznie urósł ma ok 6 mm i wyglada tak : jest wypukły(ok 3mm) a do okoła jest brazowa obrecz,(tak jakby na płaskiego nałozyć drugiego wypukłego.). dodam ze mam ich jeszcze 5 ale sa płaskie.Na głowie takżę mam pieprzyka wypukłego ale jest biały. proszę napiszcie mi czy to groźne
Znamiona barwnikowe mogą być groźne. Sama kilka lat temu miałam jedno usuwane. ale do 1 cm średnicy najczęściej są nieszkodliwe, tylko trzeba je wyciąć w całości( ja ma po tym sporą bliznę)i dać wycinek do badani histo.Co do tego białego to nie wiem idź do onkologa on oceni najlepiej. Powodzenia
Ja kiedys tez mialam znamie na plecach wypukłe i z taka otoczka ale usunelam i ok (bylo badane).A wczesniej na twarzy mi zaczal pieprzyk rosnąc i niestety to byl czerniak złośliwy myslałam to koniec.Ale mineło 6 lat i zyje chodze na kontrole i jest ok.mam nadzieje ze jeszcze pozyje troche mam32 lata i 2 dzieci .Głowa do góry nie martw sie na zapas.