Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OkulistaOkulistyka –dziedzina medycyny, zajmująca się chorobami narządu wzroku, w szczególności leczeniem stanów zapalnych ściany gałki ocznej, zeza, jaskry, zaćmy oraz diagnozowaniem i korygowaniem wad wzroku.
Regulamin działu
Potrzebujesz porady na temat Twojego wzroku? Szukasz wiadomości dotyczących posiadanej przez Ciebie wady? Wejdź na forum do działu „Okulista”. Napisz na czym polega Twój problem i poczekaj na odpowiedź innych użytkowników forum. Warto również dołączyć się do bieżących dyskusji toczących się wokół: zaćmy, zeza, jaskry czy stanów zapalnych gałki ocznej. Już teraz dowiedz się czegoś więcej o wadzie, którą posiadasz Ty lub Twoi bliscy. Być może właśnie tutaj poznasz zagadnienia dotyczące laserowej korekcji wady wzroku – jakie są przeciwwskazania do jej wykonania, a komu jest ona zalecana. Chciałbyś pozyskać informacje od osób, które zdecydowały się na ten zabieg – poznać ich wrażenia i odczucia?Znajdziesz ich na tym forum. Warto dowiedzieć się również czegoś więcej na temat operacji zaćmy. Na forum sprawdzisz jak przegotować się do tego zabiegu, czego możesz się po nim spodziewać i z jakim ryzykiem się on wiąże. Skorzystaj z okazji i porozmawiaj na te i inne tematy związane z okulistyką.
mam taki problem, mam nadwzrocznosc, od 3 lat nosze okulary,czesto jednak czułam ze bola mnie oczy. 2 mies temu dostałąm nowe szkła. na lewe oko mam plus 1 na lewe 0.5. czuje jednak ze oczy dalej mnie bolą. zdarza mi sie czesto ze na niektore rzeczy nie moge patrzec bo wydają mi sie ze są za blisko i musze sie odsunąc, ale skolei jak czytam książke czy ogladam telewizje to wszystko musze miec blisko oczu inaczej gorzej widze. czy jest to wina złym dopasowaniem okularow czy moze byc inna przyczyna. prosze o rade.
Uważam,że należy udać się do okulisty.mogą być źle dobrane okulary,mógł nastąpić błąd w w zapisie recepty,błąd w zakładzie optycznym.Proszę powiedzieć lekarzowi o co chodzi( chociaż przy zmianie okularów mogą też wystąpić przejściowe problemy,przyzwyczajenie wzroku do innych okularów)
Witam i proszę o pomoc. Po wizycie u pierwszego okulisty mialam watpliwosci czy dane okulary beda dobre zdawalo mi sie ze przez szkla na wizycie nie widzialam zbyt wyraznie, ale od badan ogolnie mnie zaczely bolec oczy i nawet bez okularow widzialam obraz czesciowo rozmazany, lewe oko mi wyszlo zdrowe a prawe -0.25. Drugi okulista stwierdzil ze moja wada to +0.5 na kazde oko i mam astygmatyzm. Okulary te co prawda maja byc tylko do czytania do komputera itd. ale wydaje mi sie ze juz lepiej widze bez nich tymbardziej gdy chcem zobaczyc cos w oddali, wtedy obraz mi sie zaczyna zlewac. Czy mam się tym martwić?
Od kilku dni mam nowe szkła i źle w nich widzę. OL sfera -2.0 Cylinder -2.0, OP sfera -5.5 Cylinder -1.5. Niepokoi mnie taka duża różnica między jednym a drugim okiem bo słyszałam, że maksymalna różnica może być 2 drioptrie a tu jest aż 3,5. W gabinecie wydawało mi sie, że widzę wszystko świetnie ale po zrobieniu okularów okazało się inaczej. Nosząc te szkła mam zawroty i bóle głowy. Nie wiem czy mam je nosić i się"przyzwyczajać" czy dać sobie z nimi spokój i iść do innego okulisty dobrać jeszcze raz szkła. No załamka
Jesli masz zawroty i bole glowy, byc moze szkla, lub jedno z nich jest za mocne. Nie przyzwyczajaj oczu na sile, bo bedziesz sie meczyc, tylko idz do lekarza i powiedz mu o co chodzi, niech zrobi badanie jeszcze raz.