Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam, 5 lat temu mialem maly wypadek motocyklowy w ktorym zlamalem 2 palce reki prawej, pierwszy zlamany w jednym miejscu, a drugi w trzech miejscach i ten wlasnie drugi jest zlamany do tej pory; nie wiem dlaczego sie nie zrusl, nie wiem czy to jest zalezne od tego ze to zlamanie jest w zasadzie blisko stawu i jest to maly kawalek kosci ...lub stawu(?)... nie wiem, ale w tym momencie moj palec ma nie male luzy wlasnie w miejscu stawu...luzy ktore sie powiekszaja, i ta mala zlamana czesc "czegos" sie nie co rusza przy zginaniu palca powodujac bol. Czy istnieje mozliwosc zrobienia czegos z "tym", jakas "naprawa", czy wyciagniecie tej czesci ktora sie rusza i czasem blokuje, co mam zrobic????? czekam na odpowiedzi, pozdrawiam.
Na Twoim miejscu udałbym się do chirurga oraz na zdjęcie rentgenowskie. Możliwe , że jest mały odłam , który blokuje jak wspomniałeś ale z tym trzeba iść na zdjęcie i do specjalisty. Może skończyć się na samym nastawieniu i usztywnieniu palca szyną na koło 3 tygodnie. Lub jeżeli jest odłam i jakieś małe przemieszczenie to zespoleniem drutem krishnera i w gips. Ale to jest tylko gdybanie , wszystkiego dowiesz się u chirurga najlepiej specjalizującego się w dłoni. Przez 5 lat się nie zrosło , gdyż widocznie nie było styku pomiędzy obiema odłamami , tym razem powinno być w porządku , po nastawieniu proponuje na szybszy zrost wapń + witaminę d3
Cieszy mnie to , że w pewien sposób moja wiadomość pomogła ci na duchu. Co do kolejnego złamania tym razem paliczka w stopie odpowiem tak , nigdy na nic nie jest za późno , wybierając się do chirurga wstąp wpierw do ogólnego aby pokazać mu i złamany palik w dłoni oraz w stopie. Załatwisz tym samym 2 rzeczy.Jeżeli aż tak bardzo się przejmujesz to powiem Tobie , że w grudniu ubiegłego roku grając w siatkę kolega z mojej drużyny skupiając się na odebraniu piłki nadepnął mi piętą na duży palec u prawej stopy. Prawdę mówiąc nic z tym nie zrobiłem , gdyż myślałem , że to porządne stłuczenie.Palec spuchł , smarowałem go Altacetem i po tygodniu wszystko wróciło do normy , niestety szybko spostrzegłem , że palec się nie dogina , tzn nie mógł bym chwycić ściereczki tą stopą do końca. Nie byłem z tym u lekarza , gdyż złamania czy pękniecia w palcach u stóp często nie są tak naprawdę szczególnie brane pod jakiekolwiek leczenie , mam tu na myśli gips czy usztywnienie , co innego oczywiście dłoń. Do dziś z tym żyje i w zupełności mi to nie przeszkadza.
Dla czystej pewności i spokoju udaj się na wizytę do chirurga ogólnego i pokaż mu te 2 " niedoskonałości"
Pozdrawiam serdecznie i życzę powrotu do zdrowia :) !