Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam wszystkich,jestem człowiekiem dosyć ruchliwym ale nie mam adhd :-) złamałem obojczyk a dokładniej uszkodzenie WIĘZOZROSTU obojczyka byłem na pogotowiu itd i po wizycie u ortopedy usłyszałem że to sie kwalifikuje do opreacji czyli druty i na 6 tygodni w gips ale powiedział że jak nie będzie operacji to efekt końcowy czy z operacją czy bez jest taki sam więc nie poszedłem na operacje bo poco grzebać skoro nie trzeba, jedyną żecz jaką mi założył to jest ósemka "takie szelki" a że je miałem po wcześniejszym złamaniu na nartach to było bez kosztów ale wtedy mialem złamany w połowie więc ta ósemka pomogła a teraz mam odczepiony obojczyk od ramienia czyli ten więzozrost i ta ósemka nie dociska go odpowiednio do ramienia jak to powiedział lekarz klawiszuje więc sie nie zrasta w tej ósemce.moje pytanie jest takie czy to sie kiedyś samo zrośnie i jak można funkcjonować bez zrośnięcia bo nic mnie nie boli i mam pełny zakres ruchowy czasem nie boli jak coś dzwigne i pszeszkadza bo tak odstaje i moge go sobie ręką go wcisnąć czyli klawiszuje.Jakie są konsekwęcje nie zrośnięcia się tego więzozrostu?
wiesz co, jak na razie nie boli mnie nic a zdarza mi się dzwigać, tylko mnie denerwje że on tak wystaje jak by miał zaraz przetrzeć skórę i wyjść na wierzch a tak to mi nawet nie dokucza żaden ból czy coś związane z tym niedogodności,chodzi mi czy jak by się nie zrósł to będę miał taką samą sprawność jak w prawym ręku,bo też uprawiam wspinaczkę i jest mi ta lewa ręka w pełni sprawna nie zbędna :-)