Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam, w zeszły piątek miałem złamanie rzepki. Lekarze zastanawiali się czy operować czy leczyć zachowawczo, ale w końcu stwierdzili, że wsadzą w gips na 6 tygodni. Mam pytanie w związku z tym - co robić, żeby noga się dobrze zrosła? Jakaś specjalna dieta? I czy mogę ruszać stopą nogi w gipsie? Albo napinać mięśnie pod gipsem (czy to w ogóle uchroni je choć trochę od zaniknięcia?). I czy mogę normalnie chodzić z kulami, a jeśli tak, to czego mam się wystrzegać?
Stopą ruszać można, a co do napinania mięśni w gipsie to powinno być to od razu zalecone, pod warunkiem,ze owo napinanie nie będzie powodować bólu. Można chodzić o kulach,ale wystrzegać się długiego stania i pełnego obciążania kończyny.
W zasadzie to nic nie powoduje u mnie bólu w zagipsowanej kończynie - ani ruszanie, ani napinanie. A wystrzegać się mam długiego stania i pełnego obciążenia zagipsowanej kończyny? Czy mogę stać z obciążoną nogą zdrową? (gram na gitarze i pozycja stojąca to jedyna w jakiej mogę grać w tym momencie). Właśnie za bardzo lekarz nic nie mówił, a i ja rezolutnie o nic nie zapytałem :/
P.S. A co z "pchaniem" chorej nogi do przodu - w przypadku leżenia, kiedy np. chcę się poprawić w łóżku? Jeśli nie boli to w porządku i mogę to robić?