Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam rok temu doznałem urazu podczas gry w piłkę, lekarz zdiagnozował pęknięcie kości łódeczkowatej ( czy jakoś tak) prawej ręki, nosiłem taką opaskę z 2 szynami na ręku od kwietnia do września. troche czasu minęło a ja nie odzyskałem jeszcze sprawności w ręku, mianowicie nie mogę wygiąć jej do 90 stopni ( np nie mogę zrobić pompki) bo wiąże się to z bólem. czy to normalne po takim urazie, czy ręka wróci do sprawności??
ja mam zlamana reka od 4 miesiecy...nie mam jej usztywnionej ani nic...mam miec operacja zespolenia kosci sruba....czy ktos wie ile potrwa zrastanie sie i rehalibitacja?i jak to będzie wyglądało po operacji?gips czy jak??prosze o odpowiedz
ja jestem jakies 4 miechy po operacji. Mialem 2 miesiace gips, pozniej miesiac w szynie. Teraz uzywam stabilizatora. Chodze na basen i reka powoli sie zaczyna rozkrecac :) pzdr
Damian1992 napisał(a):Ile czasy trwa leczenie kości łódeczkowej nadgarstka?? Czy to normalne że kość się nie zrasta tak długo?? Czekam na odpowiedż :arrow:
z k. lodeczkowata czesto sa problemy. To jedna z najslabiej ukrwionych kosci i w zwiazku z tym zrost moze byc bardzo powolny, albo wcale nie nastepowac. Czesto najlepszym wyjsciem jest operacja i zespolenie wewnetrzne.
Witam, moja babcia przewróciła się i ma złamanie nadgarstka, załozyli jej gips i narazie tyle. babcia ma 70 lat. czy kosci w tym wieku zrosnał sie normalnie, zeby było wszystko ok z nadgarstkiem?? i ile to moze potrwać? bardzo prosze o odpowiedz.
Witam serdecznie... U babci zrost kostny może następować powoli. Warto wspomagać to witaminą D3. U ludzi starszych złamania niestety goją sie dłużej niż u ludzi młodych. Pozdrawiam. Życzę zdrowia babci...
mam podobny problem, moj chlopak złamał kośc łódeczkowata nadgarstka 6 tyg temu. zalożyli mu gips, dzis zrobilismy zdjecia i lekarz chirurg olal go, powiedzial, ze nie ma przesuniecia ale nic wecej ze zdjecia nie widac i kazal jeszcze nosic gips 6 tygodn. a potem "sie zobaczy", moze trzeba bedzie srubowac. kurcze, czy ktos kompetentny moglby mi powiedzec po jakim czasie widac zrosty, na zdjeciu ta kosc wyglada normalnie, jest czarno - biala?
Witam serdecznie. Zrost kostny,jeśli jest prawidłowy,widać już po 4 tygodniach od unieruchomienia. Trudno jest mi to określić,bo nie widzę zdjęcia. Niestety kość łódeczkowata jest kością mało ukrwioną. Czasem wcale nie następuje zrost i dlatego w tym momencie jest potrzebna operacja. Pozdrawiam. Życzę zdrowia.
Ja we wrześniu miałem operację i zostały włoże 2 druty, miałem również wtedy przeszczep z biodra, rękę unieruchomiono na 2 miesiące. W grudniu wyjęto mi 2 druty i włożono nowy, ponieważ nie było jeszcze dobrego zrostu. Teraz w marcu mam pojechać na wyjęcie tego drutu i potem rehabilitacja i zobaczymy. katya82 poszukaj dobrych chirurgów, bo ta kość jest straszna i może stanowić problem już do końca życia. Ja na szczęście trafiłem na bardzo dobrych specjalistów z Pomorskiego Centrum Traumatologii.
Witam* Mam już terminy operacji - zespalanie śrubami oraz przeszczep kości. Eliminuje mnie to zdalszego studiowania na moim kierunku, jeśli nadgarskek bedzie żle zoperowany i będę miał zabardzo ograniczoną ruchomość! Prosze doswiadczonych o opinię o dr Bieleckim z Rzeszowa i dr Naszkiewiczu z Jasła.
Witam:) Trzeci tydzień mam rękę w gipsie (typu rączka, ale to chyba standard przy tym złamaniu). Chciałem się dowiedzieć czy przy takim usztywnieniu można, np. biegać i pisać (używając palca wskazującego i środkowego). Ani lekarz pierwszego kontaktu, ani ortopeda nie dali mi jasnej odpowiedzi. Drugie pytanie brzmi: czy może się zrosnąć ta kość jeśli złamałem ją chyba 10 miesięcy wcześniej bo cały czas mnie bolała ta ręka, ale poszedłem do lekarza dopiero jak po tym czasie znów dostałem piłką i nie mogłem ruszać ponownie nadgarstkiem:/? Serdecznie dziękuje za odp. i pozdrawiam:)