Witam
Odkąd wykryto u mnie skłonność do nadciśnienia zacząłem regularnie pić zieloną herbatę. Na efekty nie trzeba było długo czekać! Jestem człowiekiem dość nerwowym, wszystko mnie stresuje. Sam pomiar ciśnienia też. Dlatego zawsze pierwszy pomiar mam dość wysoki - okolo 140/70 czasami nawet 150 pierwsze. Rozkurczowe przeważnie w okolicach 60 mam. Zanim zacząłem pić zieloną herbatę tak było. Kolejne pomiary były już niższe, ale zawsze w granicah okolo 130 skurczowe. Jak schodziło poniżej 130 to aż skakałem z radości. Ale to się często nie zdarzało. Miewałem też w ciągu dnia (na tle nerwowym pewnie) chwilowe nierówne bicie serca. Musiałem wtedy zakasłać. Trwało to parę sekund, zazwyczaj podczas stresu, ale czasami jak byłem zupełnie spokojny.
Odkąd wyczytałem o wspaniałych właściwościach zielonej herbaty pomyślałem sobie, że muszę spróbować. Zaczałem pić regularnie po 5-6 herbatek dziennie. Efekty były już PIERWSZEGO dnia!!! Czułem się bardziej spokojny, w sytuacjach stresowych serce nie waliło już mi tak mocno. Ale, najważniejsze to ciśnienie! Kiedyś podczas zupełnego uspokojenia żadko schodziło poniżej 130 skurczowe a teraz spada nawet do 115 :) Jak jestem spokojny to zawsze mam w okolicach 120/60. Czuję też, że serce pracuje mi znacznie lepiej, wolniej. Średnio 60-70 uderzeń na minutę. Do tego zupełnie przeszło mi chwilowe nierówne bicie serca. Nawet podczas dużego stresu serce bije miarowo. Jak na początku czytałem właściwości jakie ma zielona herbata to tak sceptycznie do tego podchodziłem, ale jak zaczałem pić to wiem już, że to jest prawda! Między innymi zapobiega zlepianiu się płytek krwi czyli zmniejsza ryzyko zakrzepu, uspokaja ciśnienie, zmniejsza poziom złego chlesterolu a podwyższa poziom dobrego. I wiele wiele innych właściwości nie tylko pomagających na serce.
Polecam zwłaszcza tym którzy cierpią na nerwicę-wspaniale uspokaja, poprawia pamięć, łatwiej się skupić podczas stresu. Wszystko sprawdziłem na sobie :) Piję zazwyczaj około 6 dziennie. Warto też zastąpić nią kawę. Kawa szybko pobudza, ale działa krótko a tutaj powoli i efekt jest bardzo długi. No i najważniejsze to to, że nie podwyższa ciśnienia. Po jej wypiciu nawet podczas zdenerwowania moje ciśnienie jest niższe niż kiedyś!
Polcam wszystkim, chorym i zdrowym!
Pozdrawiam