Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹UrologUrologia – dziedzina medycyny zajmująca się układem moczowo-płciowym w szczególności rozpoznawaniem i leczeniem wad rozwojowych, chorób gruczołu krokowego i prącia, Leczeniem stanów zapalnych dróg moczowych, a także chirurgicznym usuwaniu żylaków powrózka nasiennego, wodniaków oraz zaburzeń oddawania moczu.
Regulamin działu
Jeżeli jesteś pacjentem poradni urologicznej, z pewnością zainteresują Cię tematy podejmowane w tym dziale forum. Poznaj metody leczenia stanów zapalnych dróg moczowych oraz wszelkich zaburzeń pojawiających się przy oddawaniu moczu. W tym miejscu możesz przyłączyć się do dyskusji na temat wszystkich chorób układu moczowo-płciowego. Jeżeli masz jakieś pytania, szukasz sposobu leczenia, który rozwiązałby Twój problem zdrowotny, skorzystaj ze wskazówek osób doświadczonych w tym temacie. Dowiedz się jak diagnozowane są poszczególne dolegliwości, jak przebiega ich leczenie i czy możliwe jest całkowity powrót do zdrowia. Zastanawiasz się kiedy konieczna jest chirurgiczna interwencja? Jak wady rozwojowe mogą wpłynąć na układ moczowy? Poznaj zagadnienia związane z tym tematem. Za sprawą aktywnego uczestnictwa w dyskusjach toczących się w dziale „Urolog” poznasz rozwiązania trapiących Cię wątpliwości a także dowiesz się, jak przygotować się do badania w poradni urologicznej. Wykorzystaj szansę jaką stwarza Ci możliwość konsultacji i rozmowy z innymi osobami, które odwiedzają to miejsce regularnie.
Witam. miałem niedawno robiony zabieg przepukliny pachwinowej. Niby wszystko ok ale w miejscu w którym biegło ciecie pod skóra mam teraz takie zgrubienie. Lekarz mówił, ze to zrost pooperacyjny i zalecił okłady wygrzewające z termoforu. I teraz pojawia się moje pytanie: co jeszcze mogę zrobić żeby maksymalnie zmniejszyć ten zrost? może ktoś zna jakieś maści , preparaty. a może jakaś odpowiednia dieta?
Witam ! O diecie która by likwidowała zrosty czy blizny to nie słyszałam, natomiast ja po operacji brzusznej stosowałam żel o nazwie Contractubex. Kupisz w aptece bez recepty.Tubki są o różnej zawartości masy więc radzę tę mniejszą 20 g. Powiem Ci że mnie wystarczyła właśnie ta mniejsza. Pozdrawiam
Co do metod leczenia bliznowców jest sporo teorii. Jeśli blizna jest stosunkowo świeża można stosować okłady wygrzewające zgodnie z zaleceniem lekarza. Blizny takie oczywiście o ile nie jest to rana otwarta, warto smarować kremami z witaminą A i E, które stanowią pierwszą,a zarazem najtańszą metodę terapii w leczeniu blizn (np. Dermosan czy Maść ochronna z witaminą A koszt opakowania do 10 zł.) . Przy okazji można zastosować masaż blizny (są w tym celu stosowane nawet specjalne techniki masażu). Kolejnym etapem może być zastosowanie preparatów z wyciągiem z cebuli m.in wymienionego Contratubex-u czy naszego nieco tańszego Cepan-u (koszt opakowania 20-30zł). Ważnym elementem kuracji tymi preparatami jest systematyczność no i niestety kuracja jest dość długa zwykle od kilku tygodni do nawet 6 miesięcy w przypadku starych blizn. Preparatami o najlepszych wynikach w leczeniu blizn są żele i opatrunki silikonowe np. Dermatix ( koszt opakowania ok. 150 zł.). Ich zaletą jest krótszy okres stosowania i stosunkowo wysoka skuteczność w porównaniu z pozostałymi preparatami (według danych z literatury ok. 70%). Jeśli chodzi o dietę warto zadbać o odpowiednią podaż witaminy A i E nie zaszkodzi też wzbogacić ją w cynk i odpowiednią ilość białka, które współtworzy tkankę skórną.