Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Jak opisać nieszczęśliwy wypadek dla PZU, aby przedstawić im wszystkie fakty (nigdy tego nie pisałem, więc nie mam pojęcia). Więc teraz opiszę wypadek: kosiłem trawę w zakładzie pracy, aż w pewnym momencie kosiarka przestała działać, wtedy ja (głupi) wsadziłem rękę pod ostrza i odcięło mi paznokieć wraz z kawałkiem skóry, w szpitalu założyli mi na to 7 szwów, i opatrunek, dowiedziałem się także od lekarza, że ostrze naruszyło kawałek kości palca... teraz jakiś miesiąc po wypadku zaczyna się goić no i mam napisać to zgłoszenie wypadku, nie wiem czy jest sens pisać (czy coś w ogóle dostane z PZU) koledzy w pracy mówią ze warto bo za 1% u nas w zakładzie płacą podobno 500zł. I mam jeszcze jedno pytanie po tym ostrzu zostało mi takie jakby wgłębienie w miejscu gdzie powinien być paznokieć (wygląda to jakby na środku ktoś wyciął nożem taki trójkącik ze skóry) wygląda na to ze będzie sie goić z taką "szparą" i czy są jakieś maści, kremy, czy żele, aby ta "szpara" zrosła się chociaż odrobinę? lub jakieś specjalne bandaże do ściągania takich rozcięć? schematycznie wygląda to mniej więcej tak: "\/" (głębokość wcięcia to około 0,5cm, a długość na cały paznokieć) Przepraszam, jeżeli komuś obrzydziłem właśnie obiad lub śniadanie ;-) Z góry dziękuję za odpowiedz. p.s. jestem nowy na forum i prosiłbym o zrozumienie (nie wiem czy wybrałem dobry dział) jeśli nie, to proszę o nie usuwanie tematu, tylko o przeniesienie...