witam mam pytanie najlepiej do osoby która sie na tym zna ale nie tylko. Choruje na zespół paranoidalno katatoniczny i mam pytanie czy to jest schizofrenia?? mój lekarz mów ze tak ale pewien czas temu rozmawiałam z innym lekarzem i on mi powiedział ze nie jest to schizofrenia tylko cos innego ale ze swojej głuopoty nie zapytałam co to za choroba. Węc pytam Was co to jest?? czy ktos choruje na dokładnie to samo?? z góry dziękuje za odpowiedzi:)
Nie choruję ale mogę powiedziec co wiem :) Jest 7 klinicznych postaci schizofrenii. W tym schizofrenia paradoidalna oraz katatoniczna. Postacie schizofrenii różnią się przewagą lub dominacją określonych grup objawów lub innych cech klinicznych.
*Według międzynarodowych badań nad schizofrenią częstość rozpoznawania postaci choroby wynosi odpowiednio: > postać paranoidalna- 40% > postać hebefreniczna- 11% > postać katatoniczna- 7% > postać prosta- 4% Pozostałe są częścią niezróżnicowaną.
Ktoś kto zna się lepiej bądź przechodzi co Ty bardziej rozjaśni Ci temat :)
hmmm dziękuje za odpowiedz ale nie za bardzo rozumiem o co chodzi i jesli ktos jeszcze sie na tym zna to prosze piszcie i jesli ktos jeszcze na " TO" choruje to prosze o wypowiedzi pozdrawiam
Czego nie rozumiesz? Ja sądzę, że u Ciebie przeważają cechy postaci paradoidalnej i katatonicznej. Zresztą mozesz dużo o tym poczytać. A nie idziesz do lekarza?
rozumiem czyli mozna miec rózne powiązania tych cech które wymieniłas tak?? hmmm a z lekarzem cały czas mam kontakt ale na wizyte ide dopiero po nowym roku jak będą mi sie leki kończyły:)