Witam,
Piszę na forum gdyż mam poważny problem wynikający z powikłań zespołu Lella.
Należę do grupy pechowców dotkniętych tych straszną chorobą. Obecnie mam 20 lat a od chwili wystąpienia choroby minęło już dużo czasu. Mimo to cierpię z powodu spustoszenia jakie pozostawiła po sobie choroba. Skutki są na tyle duże iż nie kończą się na problemach z określonym narządem czy obszarem skóry na ciele. Dotyczą problemów od dróg moczowych zaczynając a na oczach kończąc. Choroba wystąpiła u mnie gdy miałam około 6 lat, tak więc minęło dożo czasu. Obecnie czekam na zabieg udrożnienia kanałów łzawowych.
Chciałabym się jednak skupić na problemach z oczami. Tak więc za sprawą choroby mam niedrożne kanały łzawowe i co za tym idzie nawracające zapalenie spojówek zwłaszcza w okresie letnim. Kolejnym problemem jest to, że choroba pozbawiła mnie rzęs a to co odrosło jest nędzną namiastką pierwowzoru. Inny problem stanowią blizny na twarzy oraz na ciele ( choć nie widoczne w z zwykłym świetle, uwydatniają się w świetle słonecznym). Ponadto choroba pozostawiła swój ślad niszcząc płytki paznokci czego skutkiem są niekształtne formy paznokcio-podobne.
Czy jest jakiś sposób na to aby rzęsy odrosły? Czy paznokcie mogą wyglądać normalnie? Czy można pozbyć się przebarwień ze skóry?
Proszę wszystkich, którzy są mi w stanie pomóc o poradę.