Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹NeurologNeurologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu nerwowego w szczególności chorobami naczyniowymi (wylewy, udary), zapaleniami opon mózgowo-rdzeniowych, guzami mózgu (glejaki, oponiaki), epilepsją chorobami wieku podeszłego jak choroba Parkinsona i Alzheimera a także chorobami rdzenia kręgowego. Zajmuje się również leczeniem przewlekłych bólów (głowy, mięsni, narządów) oraz problemami ze snem.
Regulamin działu
W tym dziale forum medycznego zapraszamy do dyskusji na tematy związane z chorobami układu nerwowego. Toczące się tu rozmowy mogą pomóc nie tylko samym pacjentom poradni neurologicznej, ale także ich rodzinom. Wymień się swoim doświadczeniem w zakresie leczenia chorób naczyniowych oraz stosowanych przez Ciebie i Twoich lekarzy prowadzących metod powracania do zdrowia po przebytym udarze bądź wylewie. Szukasz informacji o zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych? A może chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat guzów mózgu (glejaków, oponiaków)? Jeżeli tak właśnie jest, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Sprawdź jak radzić sobie z przewlekłym bólem głowy, czy mięśni oraz zaburzeniami snu. Znaczny odsetek rozmów poodejmowanych na forum dotyczy kwestii chorób wieku podeszłego – Parkinsona, Alzheimera. Skorzystaj z okazji i przyłącz się do dyskusji, poszukaj odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości dotyczące spraw neurologicznych.
Proszę o pomoc. U mojej 4 letniej córeczki rozpoznano wadę wrodzoną zespół Dandy - Walkera. Słyszałem, że ludzie biorą jakieś leki na polepszenie stanu zdrowia. Gównie chodzi o utrzymanie równowagi i zawroty głowy. Po tomografii komputerowej stwierdzono u mojej córeczki agenezję robaka móżdżku z poszerzeniem komory czwartej, która szeroko łączy się z przestrzenią płynową tylnego dołu czaszki - jej wymiar wynosi 7 x 6,5 x 4 cm. Wysokie ustawienie namiotu móżdżku. Ponadto stwierdza się agenezje ciała modzelowatego. Układ komorowy zniekształcony i poszerzony w zakresie rogów skroniowych i potylicznych komór bocznych oraz komory trzeciej. \cech aktywności wodogłowia nie stwierdza się. Stan po założeniu zastawki komorowo otrzewnej - koniec zastawki w komorze bocznej prawej. Zmian ogniskowych w mózgowiu nie stwierdza się. Jeżeli ja bym miał się wypowiedzieć w temacie mojej córki, to oprócz prawie całkowitego braku równowagi i zawrotów głowy nie zauważam innych poważnych objawów. Dziecko jak na swój wiek jest w/g mnie inteligentne i dobrze się rozwija. Próbuje sama chodzić trzymając się poręczy i jest w stanie przejść dwa, trzy kroki ale zaraz traci równowagę. Często podczas emocji i po większym zmęczeniu napina mięśnie i błądzi oczami po suficie kręcąc głową. Zależy mi bardzo na wskazaniu fachowca, który by mógł fachowo prowadzić moje dziecko.