Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OrtopedaOrtopedia – dziedzina medycyny, która zajmuje się diagnostyką i leczeniem operacyjnym urazów oraz chorób narządów ruchu, czyli szkieletu i układu więzadłowo-stawowego, a także uszkodzeń mięśni, naczyń i nerwów. Ortopeda leczy więc złamania kości, kręgosłupa, stawów, a także nadzoruje ich prawidłowy rozwój.
Regulamin działu
Masz problemy z kręgosłupem? Cierpisz na zwyrodnienie stawów? A może miałeś wypadek, w którym złamałeś kość? W dziale „Ortopeda” możesz porozmawiać o swoich problemach zdrowotnych związanych z urazami i chorobami narządu ruchu, zapytać o artroskopię, porozmawiać o zdrowiu układu szkieletowego i mięśniowego, endoprotezach (np. biodra lub kolana), uszkodzeniach wiązadeł, łąkotek, chrząstek stawowych lub paluchach koślawych, czyli halluxach. Jest to też miejsce, gdzie można dyskutować na temat rehabilitacji oraz wszelkich chorób kręgosłupa – w tym skoliozy, dyskopatii, skrzywień, rwy kulszowej czy protruzji dyskowej. Jak dbać o stawy i kości? Jak leczyć ich urazy i choroby z nimi związane? Zapytaj innych użytkowników forum i podziel się swoimi spotrzeżeniami.
Witam :) mam 23 lata i podczas gry w piłkę nożną zerwałem prawie całkowicie wiązadło krzyżowe przednie z opisie badania mr lekarz napisał tak : wiązadło krzyżowe przednie w zakresie pęczka przednio-przyśrodkowego widocznego fragmentarycznie w odcinku dalszym, o podwyższonym sygnale ..oraz mam uszkodzone 2 łąkotki . i teraz mam pytanie czy może wie ktos i moze polecić najlepszego lekarza specjalizującego sie w rekonstrukcji wiązadło i naprawie łąkotek w krakowie , wzglednie w małopolsce , czy ktoś miał robione taki zabieg ? i jak to potem wygląda rehabilitacja ? bede wdzięczny za kazdą odpowiedz , pozdrawiam
Po okresie ok 9tyg odzyskuje się funkcję kończyny (w sensie zginania) po ok 12-16tyg jest dozwolona jazda na rowerze, powrót do pełnej aktywności następuje po 6-9 miesiącach
Witam. Prawdopodobnie w listopadzie zerwałam więzadło krzyżowe przednie w prawym kolanie grając w siatkówkę. Pojechałam odrazu do szpitala, gdzie powiedziano mi, że to stłuczenie. Chwilę pochodziłam do klubowego masażysty, ból trochę minął, opuchlizna zeszła. Więc zaczęłam znowu grać, myśląc, ze wszystko już jest w porządku. Myliłam się. Znowu mi coś strzeliło. Trener się na mnie wkurzył, że nie powiedziałam mu, że nadal jest coś nie tak. Poszłam do lekarza w swoim mieście. Gość powiedział, że troszkę więzadła boczne sa naderwane. Zalecił krioterapię, laser i ultradźwięki i kazał się oszczędzać przez jakiś czas. Wporzo. Oszczędzałam. W lutym znowu wróciłam i znowu padłam na podłogę jak długa. Strasznie się wkurzyłam. Pojechalam prywatnie do Rudnej do doktora Pasierba. On tylko dotknął to kolano i stwierdził, że mam zerwane więzadło przednie, naderwane poboczne i uszkodzoną łękotkę. Załamałam się, bo wiedziałam co to znaczy - jakiś rok przerwy w grze. Całą drogę do domu przepłakałam w samochodzie.Od lutego minely 3 miesiące, a ja jeżdzę do tego doktora z kontrolami. Jestem szczupła i mam 16 lat. Kazał mi wzmacniać mięsien czworoglowy uda, tylko że mi sie nie chce. Jestem strasznie leniwa. I się na siebie strasznie za to wkurzam. Czasem sobie jakiś rowerek poćwicze czy coś.. Za chwilę jadę na kolejną kontrolę , gdzie mam ustalić termin operacji. Mam nadzieję, na czerwiec.. Czy kogoś tak jak mnie, tak lekarze 'skrzywdzili'? Gdyby nie niekompetetni lekarze z Krosna dawno byłabym po operacji. I we wrzesniu na nowy sezon wracalabym do gry.
krzych4444 ja zerwałem wiązadło przednie we wrzesniu 2009 i uszkodzilem łekotki(nie rozpisuje sie) przy pierwszej artroskopi 30.01.2010 (łekotki)wyskoczyła mi chondromalacja kłykcia piszczelowego 2 st. po 2 artroskopii i rekonstrukcji wiązadła 18.03.2010 "wyskoczyła mi" znowu chondromalacja ale teraz kłykcia udowego 2/3 st. Dlaczego to pisze ?????????? z moich analiz wydaje sie że ta chondromalacja jest gorsza do wyleczenia niż te nasze wiązadełka(jak sie da) Radzę ci nie przeciążaj tej nogi ale ćwicz czworogłowy .Ja spałem z ortezą do 6 tyg i też tak w niej wychodziłem na dwór.Po domku chodziłem bez kul i ortezy .Niestety ja musiałem pilnować 2 małych dzieci i troszke sie nanosiłem .U mnie po 8 tygodniach w kolanie strzela i nie czuje sie z tym zbyt dobrze psychicznie i fizycznie. sorki za błedy ale dzieci po mnie skaczą i źle sie pisze jak co to pytaj na gg 8075409
kassekk wiedz że bylem w podobnej sytuacji jak ty. i z tego co widzę mieszkasz gdzieś niedaleko, bo w krośnie tez mi zjebali nogę ;/ i podobnie jak ty byłem w rudnej u dr. pasierba i w marcu miałem rekonstrukcje. Wszystko jest jak należy i od września wracam na boisko ;]
Witam, przede mną dwie rekonstrukcje wiezadeł krzyżowych przednich w kolanie prawym i lewym. W lewym kolanie miałem już rekonstrukcję 6 lat temu ale coś zostało spierniczone i te więzadło nadawało się do usunięcia bo w ogóle nie pracowało. DO tego usuneli mi część łękotki przyśrodkowej, część biała. W prawym kolanie łękotka jest ok. Mam pytanie czy po rekonstrukcjach więzadeł obu kolan i bez części łękotki w kolanie lewym będę mógł grać w piłkę nożną. Chodzi mi o amatorską grę 1-2 razy w tygodniu. Lekarz powiedział że lepiej dać sobie spokój z piłką i zająć się innym sportem bo więzadło może znów się zerwać. Czy prawidłowa rehabilitacja oraz późniejszy trening mający na celu wzmacnianie mięśni nóg sprawi ze ryzyko zerwania więzadeł nie bezie duże? Może odpowiednie przygotowanie i rozwinięcie mięśni nóg będzie kluczem do grania w piłkę bez obawy o więzadło krzyżowe. Czekam na odpowiedź.
Witam wszystkim mam pytanie do tych którzy mieli juz operację zerwanego więzadła krzyżowego przedniego , Ci co graja po operacji w pilke nożną bardzo chciałbym uslyszec ich zdanie za okolo 2 mies czeka mnie zabieg w Rudnej Małej i czy bede mogl normalnie po rehabilitavji grac w pilke i jak wyglada rehabilitacja dzieki :)
to ja może odpowiem od strony technicznej, rehabilitacja trwa ok 12 miesięcy, po ok 9-10 miesiącach można rozpocząć np bieganie, początek rehabilitacji to stopniowe powolne zwiększanie kąta zgięcia (powolne aby nie rozciągnąć przeszczepu), wzmacnianie mięśnia czworogłowego. Teoretycznie jeśli wszystko przebiegnie poprawnie powrót do sportu jest możliwy i dość dużo osób tak zresztą robi z powodzeniem
Witam mam problem z wiązadłami, jestem po RM i oto wyniki:
Wiązadło krzyżowe przednie o zatartych obrysach i pasmowato wzmożonym sygnale w obrazach T1- i T2-zależnych(układa się poziomo nad wyniosłością międzykłyciową) - cechy zerwania. Objaw PCL dodatni. Zwraca uwagę także nieco niejednorodny sygnał z bliższej części więzadła pobocznego bocznego oraz ścięgna mięśnia podkolanowego - częściowe uszkodzenie (naciągnięcie).
Prosze o jakąś diagnoze wstępną, czy konieczna jest jakaś rekonstrukcja tych wiązadeł?
jestem po 7 miesiacu rekonstrukcji krzyzowego. i wlasie cos mi sie stalo z kolanem byl podobny bol jak przy zerwaniu ale moglem stac na nogach. dzis mam spuchniete kolano i boli mnie jak je obciazam czyli w trakcie chodzenia ale malo boli. czy moliwe ze mi sie 2-raz zerwalo wiazadlo!? albo cos naruszlo bo sie boje czy bedzie 2 raz peracja ;/ prosze o szybka odpowiedz...
A nie pomylilem sie! Jestem po 9 miesiacach, bo mam jeszcze za kwasy na nogach i nie weim dokaldnie czy kolano mnie boli, ale martwi mnie tylko to ze jest strasznie spuchniete prze spie sie z coold pack'iem i w poniedzialek sie dowiedziec do lekarza.Mam jescze te sruby wtapiajace sie po 2 latach. to tez nie wyklucza zerwania ?