Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam , 23.12.2009 zlamalem kostke i zerwałem więzadło w prawej nodze.W gipsie mialem 6 tygodni po czym sam sciągłem gips i mam pytanko do was : ile czasu minie zanim bede mogl grac w piłke? Generalnie po sciągnieciu mialem troche spuchniętą kostke ale daje rade chodzic z lekkim kustykaniem, dziękuje z góry za odpowiedz , bede bardzo wdzieczny.Pozdrawiam
ściągnolem saam poniewaz balem sie ze dostane jeszcze do gipsu, a co do kontrolnego zdjecia RTG hm mialem robione tylko w dniu zlamania ,teraz niewiem czy moge sobie isc O TAK i poprosic o wykoanie usg :)
Witam, doszlem do wniosku ze nie pojde do lekarza bo domyslam sie jaka bedzie reakcja jak sie dowie ze sam sciągnolem gips :) od Poniedziałku wracam do pracy, co ma byc to bedzie :) ale czuje ze wracam do formy :) Pozdrawiam
No niestety to jest pana zdrowie i ja tu w takim razie nie mam jak pomóc. A usg można zrobić prywatnie i to byłoby wskazane jesli nie chce pan iść do lekarza. Przynajmniej będzie wiadomo co sie dzieje.
Witam, jednak pojechalem dzisiaj do lekarza, zrobili mi RTG , na szczescie wszystko jest ok, kostka sie zrosła, musze tylko kupic sobie sciągacz :) Pozdrawiam i mam nadzieje ze juz tu nie bede musial zawitac :)
Witam serdecznie, 2 miesiace temu sciągnołem gips.. a kostka wedugł mnie jest większa niz w lewej nodze.. i jeśli chodzi o bieganie to niema szans.. ostanio wyszedłem na boisko i po 20min zszedłem z bólem ;( to samo jak chodze.. i źle stane to ból w kostce albo jak ruszam stopą wedugł wskazówek zegara.. to boli:( i slychac jak cos strzela w kostce.. hm .. co mam robić? :(
ok.:) po niedzieli będe musiał iść,a co do rtg.. to hm.. miałem robione po sciągnięciu gipsu i lekarz mówił że kostka sie zrosła.. że wszystko jest ok.. a jak go zapytałem kiedy mógł bym zagrać w piłke to mi powiedział do 2 tygodni.. hm a dzisiaj mijają 2 miesiące i nadal ból w kostce,
Witam,tu znowu ja;) do lekarza idę w środę .. a mam jeszcze jedno pytanko.. czy to normalne że po złamaniu kostki i zerwaniu więzadła tak długo mnie boli kostka gdy tylko zaczynam biegać albo źle stane???? dziękuje z góry za odpowiedź ;)
WITAM 10 SIERPNIA PO WIZYCIE NA SOR OKAZAŁO SIĘ ŻE MAM ZŁAMANĄ I TU "KULKĘ" ZŁAMANIE MA MIEJSCE W KOSTCE ,NIE ZNAM SIĘ KOMPLETNIE NA TYM. wiem JESZCZE ŻE MAM NADERWANE WIĘZADŁA. W SUMIE TO NIE WIEM CO TO JEST ZA KOŚĆ TA KULKA BO W NECIE NIE MA TAKIEGO OKREŚLENIA. JA OSOBIŚCIE MYŚLAŁAM ŻE JEST TO ZWYKŁE ZWICHNIĘCIE I TAK SOBIE Z TYM CHODZIŁAM ALE BOLAŁO I BOLAŁO. BYŁAM WCZORAJ NA KONTROLNEJ WIZYCIE, ALE LEKARZ NIE ZGODZIŁ SIĘ NA ZDJĘCIE GIPSU I KIBLUJĘ Z TYM JESZCZE DWA TYG. MÓWIŁ PRZEZ ZĘBY I BARDZO NIECHĘTNIE JAK TO PUBLICZNA SŁ ZDR. WIĘC NIE WIELE USŁYSZAŁAM I ZROZUMIAŁAM Z TEGO CO MÓWIŁ.. JEŻELI KTOŚ COŚ WIE NA TEN TEMAT TO PROSZĘ O POMOC W WYJAŚNIENIU