Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
na treningu zostalem popchniety i wykrecila mi sie noga. poszedlem do domu na piechote!!!! z uczuciem latajacej kosci piszczelowej a stope lewa mialem zwrocona palcami ku stopie prawej. bylo ush poznio wiec zdecydowalem poczekac do rana - kolano roslo ale moglem nim z malym bolem ruszac - zbudzilem sie okolo 3 w nocy z duzym bolem i nie moca ruszenia klanem w jaka kolwiek strone. udalem sie do lekarza zrobil punkcje kolana, obejrzal i stwierdzil ze jedno wiezadlo moze byc zerwane ale nie mogl tego dokladnie zobaczyc bo sie "spinalem". mam gips niemal od dwoch tygodni a wizyte u lekarza dopiero w czwartek. nie moge ustac na lewej nodze. sa zerwane czy nie??
Ostatnio edytowano 2007-11-29, 09:39 przez bocelli, łącznie edytowano 1 raz
jestem po podobnej kontuzji.Mam usuniete operacyjnie więzadło krzyzowe przednie i zszyte boczne noga dziwnie sie zachowywala jakby uciekała na boki przemieszcza sie kosc piszczelowa(za to odpowiedzialne jest wiezadlo krzyzowe przednie),jezeli czujesz ze noga jest niestabilna i masz uczucie takiego luzu to na bank puściło więzadło boczne.Przy zerwanych więzadłach noga przejawia cechy szpotawości lub koslawienia w zależnosci czy ucieka do środka czy na zewnatrz.A tu kłania sie tylko zabieg.