Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹AlergologAlergologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób o podłożu alergicznym takimi jak alergiczne zapalenie spojówek, nieżyt nosa, atopowe zapalenie skóry (AZS) i inne choroby atopowe. Zajmuje się również alergią pokarmową a także diagnozowaniem chorób poprzez badania diagnostyczne takie jak testy skórne, ekspozycyjne, badania serologiczne i spirometryczne.
Regulamin działu
Lekarz alergolog zajmuje się leczeniem alergii, wysypki oraz astmy mających podłoże alergiczne. Często odwiedzasz jego gabinet? Jeżeli odpowiedź na to pytanie jest twierdząca, z pewnością trafiłeś we właściwe miejsce. W tym dziale znajdziesz porady oraz informacje odnośnie metod diagnozy oraz leczenia chorób alergicznych, które mogą objawiać się zapaleniem spojówek, nieżytem nosa czy też atopowym zapaleniem skóry (AZS). A może zauważyłeś niepokojące sygnały, które wysyła do ciebie twój organizm? Zastanawiasz się czy to właśnie alergia? Przedstaw swoją sytuację innym użytkownikom forum, być może właśnie tą drogą uzyskasz pomoc. Także w tym miejscu dowiesz się czegoś więcej na temat testów skórnych. Czy są one bezwzględnie skuteczne? Kiedy lepszą metodą diagnostyczną mogą okazać się testy z krwi? Na czym polega badanie IgE całkowite? Poszukujesz odpowiedzi na te i inne pytania? Odwiedź dział „Alergolog” i opisz swoje wątpliwości. Zapytaj o sposoby leczenia twojej alergii.
Witam od 2 miesięcy mam zatkany nos,mianowicie 1 lewą dziurkę,jestem alergikiem,leżałem w szpitalu 4 dni,miałem robiony rentgen który wykazał pomniejszoną zatokę po lewej stronie,miałem tomografie z której wynika tylko to co na rentgenie,czesto swędzą mnie oczy,do okoła oczu mam zaczerwienioną skóre,chce mi sie kichać,męcze sie z tym już i niewiem co robić,tak długo smarkam aż już rozciełem sobie lekko nos,i mi krew dziś rano leciała z nosa,bo sie rozdarł od ciągłego smarkania,a jest suchy na samym koncu,a i jeszcze gdy smarkam to smarkam przezroczystą wydzielina,zadk osie zdaza ze wyleci cos "zielonego" a to pewnie spowodowane jest siedzeniem czasami na dworze,bola mnie te zatoki troche,wiadomo od tego smarkania. laryngolog czy jak on sie zwie kazal mi wrocic do niego za tydzien na kosultacje ale sie nie zjawiłem. Czy to jest alergia ? słyszalem ze jak jest cos takiego jak ja mam robi sie punkcje zatok,bardzo sie tego boje, i licze ze jest to alergia jak myslicie ? zglosic sie do tego lekarza na wizyte ponownie i poprosic o leki ? jaka jest wasza opinia ? z gory dziekuje za odpowiedzi! DOdam że przeważnie całymi dniami mam zatkaną tylko lewą dziurkę niezwykle żadko mam zatkaną prawą.
Laryngolog chce sprawdzić co takiego zmniejsza objętość zatoki. Przede wszystkim może to być jakieś ostre zapalenie zatok, bo tylko takie widoczne jest w RTG. Może też być po prostu torbiel, którą on będzie chciał spunktować.
Wydaje mi się, że powinien Pan wybrać się z tym problemem do laryngologa. Punkcje zatoki szczczękowej robi się przez otwór nosowy. Nie jest to przyjemne ale da się przeżyć.
Poza tym objawy, które Pan zgłasza są również objawami typowo alergicznymi. Zalecałbym więc przede wszystkim wizytę u laryngologa, może Pan również spróbować sterydu do nosa, np rhinocort i antyhistaminowy lek, np. zyrtec, albo alertec
Może być to efekt alergii Alergia też może powodować problemy z zatokami, blokować ich ujścia co może sprzyjać ich stanom zapalnym Nie wiem jakie zmiany zmiany stwierdzono na TC ale jeśli "tylko" przerośnięta jest śluzówka punkcja nie jest konieczna, zatoki zazwyczaj się punktuje jak wypełnione są płynem.