Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹LaryngologLaryngologia - dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zatok, gardła, krtani oraz uszu (otolaryngologia) a także innymi schorzeniami związanymi z górnymi drogami oddechowymi szczególnie jamy ustnej i nosowej, narządów i gruczołów z nimi związanych (język, ślinianki) oraz układu chłonnego w obrębie szczęki i szyi (w szczególności migdałków gardłowych)
Regulamin działu
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej informacji na temat dolegliwości laryngologicznych? Trafiłeś we właściwe miejsce. Tutaj dotrzesz do wiadomości, które z pewnością cię zainteresują. Podejmowane dyskusje toczą się wokół chorób gardła, krtani, zatok a także uszu. Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości, otwórz nowy wątek i zadaj pytanie innym użytkownikom, którzy odwiedzają to forum medyczne. Dział „Laryngolog” skierowany jest do wszystkich pacjentów cierpiących na schorzenia związane z górnymi drogami oddechowymi - w szczególności jamy ustnej i nosowej, narządów oraz gruczołów z nimi powiązanych. Poznaj szczegóły dotyczące powszechnie stosowanych w laryngologii metod diagnostycznych oraz sposobu leczenia wykrytych i zdiagnozowanych chorób. Dokonując szerszego rozeznania w prezentowanej tematyce z pewnością pomożesz sobie czy też bliskiej, chorującej osobie. Warto już teraz rozważyć szanse płynące z aktywnego uczestnictwa w dyskusjach toczących się w tym dziale.
Siema, nigdy nie przechodziłem zapalenia ucha ale wydaje mi się że chyba tak nie powinno być.. :/ Wszystko zaczęło się od tego ze siedziałem z mokrą głową w przeciągu a na drugi dzień miałem jakby zatkane ucho, po 2 dniach pojawił się lekki ból ucha więc poszedłem do lekarza, który stwierdził wirusowe zapalenie ucha. Dostałem antybiotyk i krople do uszu. Biorę wszystko już 3 dzień od wizyty ale jest coraz gorzej. Na ucho dalej nie słyszę prawie w ogóle, boli mnie pół twarzy a an dodatek dziś mam spuchnięte okolice ucha prawego. Czy tak am to przebiegać !? Do laryngologa mam skierowanie dopiero na wtorek.
Dostałeś antybiotyk i kropelki więc chyba nic ponad to zrobić się nie da. Jak jest wiatr i wychodzisz z domu wkładaj do ucha watke. No i chyba musisz po prostu czekać na wizyte u laryngolga ...ewentualnie bierz coś przeciwbólowego.
ja mam cos podobnego ... przez kilka dni mialem tak minimalnie wypuchniete ucho wewnatrz ... myslalem ze to od sluchawek bo jak ide do szkoly to zawsze slucham muzyki ... po 4-5 dniach ucho spuchlo jeszcze bardziej , ze dziurka od ucha jest o polowe mniejsza od "normalnego rozmiaru " powiedzialem o tym mamie a ona dala mi jakas masc do ucha rozgrzewajaca ... posmarowala mi tam w srodku patyczkiem i polozylem sie spac ... na 2 dzien wstaje i nic nie pomogla a nawet troche zaszkodzilo ... gdy cos mowie to slysze jakby moj glos sie odbijal od ucha , cos jakby zatkac ucho i zaczac mowic , taki sam efekt ... dzieje mi sie tak juz okolo 5 dni i nie wiem co robic ... czuje jakby zaczelo mi to powoli przechodzic bo opuchlizna zrobila sie minimalnie mniejsza ale moj sluch lekko sie pogorszyl . czy to od opuchlizny ? moja mama mowi ze to moze byc od woskowiny ktora sie tam zbiera ze powinienem isc na plukanie ucha ? uszy myje raczej co dziennie [ taki nawyk :d ] nic mi z tego ucha nie cieknie , gdy dotykam ucha to mam takie wrazenie jakbym tracil czucie ... bo w moim wieku 15 lat w uchu sa takie male wloski i gdy wkladam palec do prawego ucha to tam czuje i slysze to wloski w uchu a wlewym raczej nic tylko slysze ale nic nie czuje ... blagam pomozcie mi z tym bo boje sie ze trace sluch albo boje sie ze moze mam cos z bebenkiem ... wybieram sie do lekarza ale chce najpierw was wysluchac z gory dziekuje ;)
Mam od 2 dni tak, że kiedy otwieram szeroko usta lub odbije mi się to mam wielki ból w środku lewego ucha a jeżeli nie robie nic to także czuje ból lecz znacznie mniej i nie wiem co jest grane iść z tym do lekarza czy przeczekać jeszcze kilka dni? prosze o pomoc... czuje tak jakbym mial lekko zapchane, probowalem płukać juz ucho ale nic to nie daje,