Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹LaryngologLaryngologia - dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zatok, gardła, krtani oraz uszu (otolaryngologia) a także innymi schorzeniami związanymi z górnymi drogami oddechowymi szczególnie jamy ustnej i nosowej, narządów i gruczołów z nimi związanych (język, ślinianki) oraz układu chłonnego w obrębie szczęki i szyi (w szczególności migdałków gardłowych)
Regulamin działu
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej informacji na temat dolegliwości laryngologicznych? Trafiłeś we właściwe miejsce. Tutaj dotrzesz do wiadomości, które z pewnością cię zainteresują. Podejmowane dyskusje toczą się wokół chorób gardła, krtani, zatok a także uszu. Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości, otwórz nowy wątek i zadaj pytanie innym użytkownikom, którzy odwiedzają to forum medyczne. Dział „Laryngolog” skierowany jest do wszystkich pacjentów cierpiących na schorzenia związane z górnymi drogami oddechowymi - w szczególności jamy ustnej i nosowej, narządów oraz gruczołów z nimi powiązanych. Poznaj szczegóły dotyczące powszechnie stosowanych w laryngologii metod diagnostycznych oraz sposobu leczenia wykrytych i zdiagnozowanych chorób. Dokonując szerszego rozeznania w prezentowanej tematyce z pewnością pomożesz sobie czy też bliskiej, chorującej osobie. Warto już teraz rozważyć szanse płynące z aktywnego uczestnictwa w dyskusjach toczących się w tym dziale.
Witam serdecznie mam 24 lata od jakiegos czasu zauwazylem na tylnej scianie gardla zaczerwienienia, pelna ilosc zylek i wogole widac wyraznie ze to jakis stan zapalny, towarzyszy mi ostatnio ciagly katar, dodam ze ten stan gardla mam juz od jakiegos dluzszego czasu, nie odczowam zadnego bolu gardla. Informuje iz leczylem sie na refluks i na h.pyroli. Prosze o pomoc czy ktos spotkal sie z tego typu infekcja gardla ? Dziekuje z gory.
dodam jeszcze ze biore aktualnie na te gardlo lek phenoxymethylpenicillin 250mg jestem za granica w uk i lekarz rodzinny mi to przepisal ale nie wiem czy dobrze poniewaz on tylko zerkna i rach ciach i dal te tabletki nic nie mowil co to itp tylko przepisal ten lek, czy ten lek jest odpowiedni do tego schorzenia ?
Tamto wypukłe to nabrzmiały fragment tkanki iż grudkami limfatycznymi co wskazuje razem z tym lekkim, żółtawym osadem na infekcje bakteryjną. A że trwa to jakiś czas to sam antybiotyk nie wiele wskóra.
Witam Moje pytanie związane jest z lekami stosowanymi na zapalenie gardła. W poniedziałek laryngolog zdiagnozował u mnie przewlekłe zapalenie gardła. Przepisał mi flumycon 1x1, ciphin 2x2 oraz aulin 2x1. Po około 2h od zażycia leków zaczynam odczuwać dość silne mdłości, jestem nawet zmuszona przerwać pracę w tym czasie:/ Mdłości mam rano, kiedy biorę wszystkie 3 leki i po południu, gdy nie łykam flumyconu. Nie mogę się skontaktować z moim laryngologiem, który wyjechał na wakacje:/ Czy osoba kompetentna mogłaby mi poradzić czy powinnam odstawić którykolwiek lek? Nie wiem co robić, bo czuje, że leki mi pomagają i mimo, że biorę je dopiero od poniedziałku to ból gardła jest znacznie mniejszy.
JESLI CHODZI O GRUDKI TO FAKTYCZNIE POJAWILY SIE MI JAKIES WYBRZUSZENIA NA TEJ TYLNEJ SCIANIE GARDLA I SA ONE ZACZERWIENIONE I JAK WIDAC NA ZDJECIU OTACZAJA JE MASA ZYLEK, JESLI TO PRZEWLEKA INFEKCJA BAKTERYJNA TO JAK TO LECZYC ? JESLI SAM ANTYBIOTYK NIE POMOZE ?
Grudki limfatyczne są obecne w śluzówce tylnej ściany gardła i zapewne każdy je ma. A u tej osoby są zaczerwienione. Jeśli uważasz że jest inaczej to wrzucę skan z Immunologi Jakóbisiaka.
Fajnie że kupiłeś sobie taką książkę, ale jeszcze kup sobie coś z obrazkami żebyś mógł odróżnić np. nadżerki od grudek limfatycznych, poczytaj też o pierścieniu gardłowym Waldeyera to się dowiesz że aby zostały włączone grudki lim. na tylniej ścianie gardła do sys. obronnego to już migdałki nie musiały by dawać rady z patogenem, a na zdjęciu u kolegi nawet nie widać migdałków bo sa tak małe (czytaj: nie są reaktywne). A i na koniec poczytaj o problemach laryngologicznych związanych z refluxem to się dowiesz jaki problem mają laryngolodzy lecząc pacjentów czy to z refluxem czy z HP. A i winowajacami nie są paciorkowce które bardzo lubisz tylko kwasy żołądkowe, o których zacząć czytać możesz np. na wikipedi, bo z ksiazkami medycznymi nie bardzo sobie radzisz.
To może inaczej, pacjent był leczony na HP więc przez co najmniej 2 tygodnie dostawał leki obniżające poziom kwasu żołądkowego i parę innych. Przez ten okres czasu nadżerki powinny się zagoić chyba że leczenie jest nieskuteczne. (mhm dlaczego?) Na problemy infekcyjne wskazuje wg mnie owy "ciągły katar" oraz ten nalot na języku. A co to jest tak naprawdę czas pokaże. Wg tego co czytałem niekoniecznie migdałki muszą sobie "nie radzić" aby grudka zapalna uległa powiększeniu zwłaszcza w przypadku gdy wydzielina ścieka z zatok lub małżowin nosa.