Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
To, co opisujesz to może być nadpobudliwość. Lek ten może to wywoływać. Ale to może być tylko sprawa incydentalna. Jak na razie nie jest to podstawa do przerwania leczenia. Co do leków naturalnych, z zasady je polecam, jeśli medycyna konwencjonalna wyczerpała możliwości. na razie trzeba poczekac na efekty tego leczenia. Na operację się nie zgadzaj. taka ingerencja może sie skończyć nawet usztywnieniem nadgarstka. Zbyt duże ryzyko.
witam. wczoraj miałam kolejny zastrzyk. i podobno ostatni. miałam wizytę u chirurga specjalizujacego się w chirurgii ręki i traumatologii. zdiagnozował u mnie chorobę de Quervaina. dostałam 2 tygodniowe zwolnienie, po którym ma się stawić na kontrolę i ustalenie terminu operacji. chyba, że bedzie poprawa, ale coś czuje, że niestety nie. po raz kolejny nie widzę, żeby ból ustał choć na chwilę. mówili Państwo na forum, ze operacja nie jest wskazana, ale w obecnej sytuacji chyba nie mam wyboru... :(
Witam. interesuje mnie co z dalszym leczeniem nadgarstka. Mam podobno to samo obecnie mam rękę w szynie od tygodnia, ale ja mam bole tylko przy wyginaniu i obciążeniu nadgarstka po stronie grzbietowej.
Nabawiłem sie tego na siłowni lecz przez okres prawie 2 miesięcy bagatelizowałem problem.
Teraz nie wiem czy kuracja zwolnienia chorobowego i noszenia reki w szynie przyniesie efekt, bo dziś po 8 dniach noszenia szyny wyjelem rękę i wygiełem delikatnie i ból nadal jest. proszę o informacje jak u Pani przebiega kuracja. Pozdrawiam.
Witam, nie chcę zakładać nowego tematu bo jak najszyciej potrzebuję odpowiedzi. U mojego 4-letniego syna stwierdzono wczoraj "tendovaginitis stenosans"-z tego co zapamiętałam to zapalenie pochewek w ścięgnie czy coś takiego, w każdym razie w lewym kciuku. Ma lekki przykurcz, nie może go wyprostować. Dowiedzieliśmy się że należy to usunąć operacyjnie.Czy mam się czego obawiać?Proszę o jakiekolwiek informacje o tym schorzeniu, szukałam w internecie ale nic z tego .
Dziękuję za odpowiedź. Czy sposob podawania lekow w jonoforezie(sprawdzilam juz co to za metoda) jest dostepny w polskich szpitalach? My leczymy się w krakowskim Prokocimiu.
Witam U mnei też stwierdozno zapalenei pochewek sciegna nadgarstka i chorobe de Qervaina. W marcu 2007 bylam u lekarza ktory dał mi zastrzyk w nadgarstek .Przez 2 miesiące było dobrze, miało mi sie cos tam rozpuscić w stawie. Po 2 miesiącach zastrzyk rpzestał dizałać i znowu zaczęło mnie boleć. Myślałam ze przejdzie ale do tej pory nei przeszło a boli mnei coraz bardizej. Po zastrzyku zrobiła mi sie biała plama na skórze (cosjakby bielactwo) ,znikneła po paru tygodniach ale sie nieźle przestraszyłam i wiecej nie chciałam iśc do tego lekarza. Teraz juz sama niewiem co mam robic? czy ten zastryzk to mogły być sterydy?
mam podobny kłopot z nadgarstkiem jak moi poprzednicy. Mam stwierdzone (po usg) zapalenie pochewek ścięgnistych nadgarstka. Ręka boli mnie już 2 miesiące. Obecnie drugi tydzień mam ją w gipsie, a boli tak samo. Czy ktoś mógłby poradzić co dalej robić?
witam Was serdecznie, strasznie sie ciesze, ze znalazlam to forum, gdyz potrzebuje natychmiastowej pomocy. otoz od 4 miesiecy mam problem z nadgarskiem. z tego co czytam u poprzednikow, to mam problem podobny dfo nich. ale mimo wszystko(przepraszam, ze po raz kolejny) opisze co mi jest dokladnie: mam ogormny bol w nadgarstku w okolicy kciuka od gornej i bocznej strony. nie moge za bardzo ruszac kciukiem, a tym bardziej go wyginac. bol w najgorszym momencie bardziej promieniuje w strone palca wskazujacego i do srodka nadgarstka, tak samo jak ktos zauwazyl, cos mi przeskakuje jak ruszam kciukiem, myslalam ze to jakas kostka, bo mam podobne przeskakiwania np w biodrze, ale to kwestia tego ze jestm tancerka.ale lekarz powiedzial mi ze to spuchniete sciegno c zy cos takiego. w kazdym razie przez pierwszy miesiac tak jak kazdy sprawe zbagatelizowalam i nosilam bandaz uwazajac ze samo wszystko przejdzie. po miesiacu bolu poszlam do lekarza przepisal mi leki, masci etc, pozniej znowu przepisali mi leki i masci, zalozyli mi lekki gips na 2,5 tygodnia, po dwoch miesiacach od rozpoczecia leczenia (czyli to byl juz czwarty miesiac) zaczelam chodzic na krioterapie, laser i jonoforeze z lekiem przeciwbolowym, i jeszcze dostalam kolejne leki i przez ostatnie trzy tygodnie dalej mam reke w gipsie ktory zdejmuje tylko na rehabilitacje i na noc. to wszystko zrobilo mi sie "dzieki" pracy, bo nosilam ciezkie tace zz brudnymi szklankami. w chwili obecnej lekarz powiedzial mi ze nie moze mi zrobic zastrzyku, gdzyz pozostawi on ogromna blizne. reki tez nie obciazam, bo ani nie pracuje ani nie tancze. natomiast jak przez przypadek dzwigne cos co jest ciezsze od 2 litrowej coli, reka boli przez nastepne 2 dni z wiekszym natezeniem. dlatego tez prosze Was o rade, i pomoc, bo tez boje sie ze moze sie skonczyc sie to operacja. jesli by ktos mial tez jakiego bardzo dobrego specjaliste od reki, tez bardzo prosze o kontakt do niego. dostalam tez informacje, ze podobno w piekarach slaskich jest jedna z lepszy w Europie poradni medycyny sportowej, ale ze jestem z warszawy, a ta poradnia jest bardzo droga, potrzebuje innych mozliwosci bardzo prosze o szybka pomoc.
Witam, jak już pisałam mam problem z zapaleniem pochewek. Tak jak Ty miałam już rękę w gipsie, chodziłam na fizykoterapię i zeżarłam tony leków przeciwbólowo-przeciwzapalnych. Nie wspominając o różnorodnych maściach. W poniedziałek, tj. trzy dni temu zrobili mi blokadę ze sterydów w tą najbardziej zapaloną pochewkę. Żadnej blizny nie ma i nie będzie bo przecież to po prostu zastrzyk. Ale cóż póki co ręka boli jeszcze bardziej. Bez ketonalu się nie obejdzie. Noszę też ortezę kciuka, to trochę przynosi ulgę i chroni rękę. Ale też szukam dobrego lekarza w Warszawie, bo w Poradni chirurgi ręki w szpitalu Orłowskiego po zrobieniu tej blokady olano mnie i już. Po prostu żegnaj pani i nie wracaj do nas. Lekarz ortopeda u którego leczyłam się prywatnie powiedział że odmawia dalszego leczenia bo on już nie wie co ma z moją ręką zrobić. Noi teraz super, w XXI wieku zostałam z głupim zapaleniem ścięgien, bez lekarza, a co tam, niech się baba martwi. A przecież przede mną jeszcze ze 20 lat pracy a to prawa ręka. Jakby ktoś miał jakieś namiary na dobrego specjalistę od takich rzezczy w W Warszawie to bardzo proszę o kontakt. pozdrawiam.
Dzien dobry, mam pytanie - od prawie tygodnia mam bol w prawej dloni od zewnetrznej strony...nie moge tej dloni za bardzo obracac czy podnosic nia przedmiotow...bylam u lekarza, ale przeswietlenie nie wykazalo nic wiec lekarz tylko usztywnil mi dlon na kilka dni, ale nic to nie pomoglo...slychac i czuc tez przeskakiwanie jakiejs kostki w tym rejonie, ale lekarz twierdzi, ze taka moze byc po prostu moja budowa...Co moze byc przyczyna tego bolu i jakie badania powinnam zrobic w celu zdiagnozowania przyczyny? Z gory dziekuje za odpowiedz.