Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹PediatraPediatria – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem dzieci do 18 rok życia. Głownie zainteresowania to rozwój fizyczny i psychiczny dzieci i młodzieży poprzez monitorowanie rozwoju, szczepień okresowych a także leczeniem chorób wieku dziecięcego takich jak odry, świnki, różyczki, ospy oraz późniejszych kiedy nie jest wymagana konsultacja specjalistyczna.
Regulamin działu
Temat zdrowia dzieci jest bliski każdemu rodzicowi, który troszczy się o swoje pociechy. Dział „Pediatria” skierowany jest do wszystkich zainteresowanych zdrowiem oraz chorobami człowieka w wieku dziecięcym oraz dorastania. Zachęcamy do dyskusji o chorobach wieku dziecięcego, takich jak: odra, świnka, różyczka czy ospa. Sprawdź jak je leczyć oraz jak minimalizować powikłania pochorobowe. Podziel się swoim doświadczeniem z innymi rodzicami, a także zadaj pytania, które cię trapią. Zastanawiasz się, które szczepionki pomogą w prawidłowym rozwoju Twojego dziecka, a których lepiej uniknąć? Dowiedz się co sądzą na ten temat inni – już teraz przyłącz się do toczących się dyskusji na te i inne tematy. Warto zdobywać nową wiedzę i informacje dotyczące leczenia dzieci. Doskonale zdajesz sobie sprawę z faktu, iż raz podjęte decyzje mogą mieć wpływ na dalsze życie i zdrowie najmłodszych członków twojej rodziny. Skoncentruj się na tym co najważniejsze – nie zwlekaj, odwiedź forum.
Witam serdecznie mam problem z moja córeczka ma 17miesiecy i ma 2 zapalenie płuc w ciagu miesiaca!!! moze opisze jak to było od pocztku . wiec tak miała zwykly katar ktory trzymał sie jej tydzien i było coraz gorzej nos zatkany oczka popuchniete poszłam z nia do lekarza przepisała zwykle kropelki do nosa i tyle nie przechodziło jej poszłysmy z nowu pani doktor przepisała jej antybiotyk skoro katar zrobił sie juz zielony ale osłuchowo była czysta i gardełko tez wzieła całe opakowannie KLACID nie pomogło poszłysmy znowu dopisała jeszcze jedna butelke i co sie okazało dziecko po 2 dniach drugiego antybiotyku zagoraczkowało pojechałam z naia na wizyte lekarz przepisał 10 zastrzykow biofuroksyn wyzdrowiała po 2 zastrzykach juz był efekt ale drtorka powiedziała mi zebym na 9 zatrzyku zrobiła jej przeswietlenie płuc czy czasem nic sie nie dzieje skoro zagoraczkowała na antybiotyku , okazało sie ze dziecko jest osłuchowo czyste bez zanych zmian itd. ale zdjecie pokazało swoje czyli zmiany zapalne na prawym płucu lekarz zalecił kontynuacje zastrzykow czyli dodoała jej jeszcze 7 . wszystko ok dziecko bezkataru i tak dalej poszlysmy juz na ostatnia wizyte kontrolna i lekarz stwierdzil ze zmian juz napewno nie ma wiec odstwiła zastrzyki , kazła nam posiedziec jeszcze troszke w domu zeby nie łapało dziecko infekcji no ok ale po 5 dniach od ostatniego zastrzyku dziecko wstało z temp.prawie 39,7 zadzwoniałam do lekarki powiedziała zeby natychmiast przyjechac i co i znowu zapalenie płuca prawego dziecko ma kolejne zastzyki BIOTRAKSON dzis dostała 8 zastrzyk ale ma katar dalej i kaszle nie wiem czy jej to pomoze i jutro idziemy na kolejne przeswietlenie płuc i w piatek do kontroli . uprzejmie prosze o jakas opinie bo juz nie mam sieł nie wiem czy zmienic lekarza czy to poprostu choroba i tyle i pech chciał ze dziecko po 5 dniach znowu zachorowało ???? pozdrawiam monika
Wydaje mi się,że zapalenie płuc po prostu było nie doleczone i stąd pojawiło się ponownie a właściwie to się nie pojawiło tylko cały czas było a leki zostały pochopnie odstawione. Proces wylecznie zapalenia płuc jest długotrwały wiem coś o tym bo mój brat wychodził z tego ponad miesiąc...i brał chyba z 6 różnych antybiotyków.
tez tak mi sie wydaje tylko ze lekarz nie umiał juz wysłuchac nic na płucach i oskrzelach i boje sie idw w piatek do kontroli i jak bedzie znowu to smo co mam zrobic nie wiem moze zmienic lekarza albo zostac przy tym chodze juz do niej 7 lat odkad urodziłąm 1 dziecko tez chorował i nigdy nie miałam zastrzesen do pani doktor
Wiesz u nas takie małe dzieciaki zaraz ładują do szpitala z zapaleniem płuc. Nie dlatego,że jest taka potrzeba tylko dlatego,że takie mamy lekarki w przychodni.Lepiej zrzucić to na szpital nić ponosić ryzyko błędnych decyzji ,które pojawiają się bardzo często. Nie wiem jak u was z lekarzami ale naszych szkoda komentować. Dlatego ja mam jednego zaufanego lekarza(wizyty domowe)i jak sobie nie radze albo sytuacja jest podbramkowa dzownie i jestem pewna diagnozy i prowadzonego lekarza. Chodzisz do jednej lekarki czy konsultowałaś sie z jakąś inną?
chodze do tej samej lekarki nie konsultowałam tego z nia chodz jak rozmawiam z kolezankami to mi mowia własnie o szpitalu a własnie była na wizycie w sobote u nas ta moja pani doktor io powiedziała ze jak chcemy to ona moze nas wysłac do szpitala ale ona nie widzi potrzeby skoro dziecko nie ma dusznosci i ma tedencje do spatku temperatury zaleca nam pobyt w domu dltego ze w szpitalu jest mnustwo zaraskow i bakteri ktore moze moja corka załapac i znowu byłby problem , rozmawiałam jeszcze z pielegniarka taka miała zaufana tez zeby sie wypowiedziała na temat czy wysłac dziecko do szpitala to powiedziała mi tak zejezeli lekrz widział by potrzebe leczenia w szpitalu to by wysłał jezeli nie to chce zeby przesiedziała to w domu i dodała ze nie chcielibysmy zeby dzieckobylo hospitalizowane powiedziała zero podejscia do dzieci barkterie powikłania i ze mamy siedziec znia w domu wiec mnie troszke to uspookoiło dlatego ze wszyscy mowia szpital szpital a jednak chyba czasy sie zmieniaja i lekarstwa tez
Witam, maja córa (teraz wiek 7-lat) w sierpniu zachorowała na zapalenie płuc po złamaniu łokcia z przemieszczeniem zakończonym zabiegiem w narkozie (usztywnienie drutami). Dziecko po tygodniu od zabiegu zaczeła wysoko gorączkować...myżlałam, że to wina tej operacji, zabiegu. W szpitalu zlecono jej badania które wyszły nie dobrez, zaostałysmy hospitalizowane. Dziecko nie kaszlało, żadnych objawów tylko ta temperatura no i te wyniki przy przyjęciu do szpitala. Byłysmy 10 dni i leki w kroplówce. Po leczeniu dostalismy następujący wypis: ZAPALENIE PŁUC. ZAKAŻENIE CMV. ALERGIZACJA PACIORKOWCOWA. NIEDOKRWISTOŚĆ. Dziś odebrałam wyniki i: ASO - 1085 i MPV - 7,85
Przy zapaleniu płuc nie zawsze objawami jest kaszel...
witam serdecznie dzis robiłam corce przeswietlenie płuc i co sie okazało tyle zastrzykow co juz dostała w sumie bedzie 27 i 2 antybiotyki w opisie zdjecia jest dalej stan zapalny co mam zrobic w tej sytuacji jutro dopiero kontrola lekarza i tak sie zastanawiam czy nas wysle do szpitala czy dalej beda jakies zastrzyki tylko martwi mnie to ze te zastrzyki nie pomagaja :(
W mojej ocenie winny być wykonane badania krwi - CRP, ASO, IgA ilościowo, pełna morfologia. Możemy mieć do czynienia z mieszaną infekcją wirusowo - bakteryjną. U tak małych dzieci niebezpieczny bywa wirus RSV. Warto to mieć na uwadze. Poza tym nie wiem, czy nie lepiej w warunkach szpitalnych podać antybiotyk dożylnie, a ponadto w szpitalu zostaną zlecone wszystkie potrzebne badania.
dziekuje za odpowiedz . Dodam jeszcze ze lekarka ogladała to zdjecie dzis i dzwoniła do mnie zebym sie nie martwiła poniewaz ona widzi na zdjciu ze idzie wszytsko ku lepszemu ale ze doda jeszcze dziecku z 4 zastrzyki i ze jutro mi powie na wizycie kontrolnej reszte poprosze lekarke aby zleciła badania dziecku .
Witam !! byłam dzis na kontroli z dzieckiem lekarz powiedział tak ze dziecko osłuchowo jest czyste ma kaszel i lekki katar przedłuzyła dziecku zastzyki o 4 dni potem ma dostac antybiotyk doustny i po wszystkim zrobimy badania morfologie itd. ale nie dało mi to spokoju i pojechałam do szpiatala na konsultacje z ordynatorem odziału dzieciecego pokazałam mu 2 zdjecia płuc dziecka i tez powiedział ze nie widzi powodów do hospitalizacji dziecka jak nie ma dusznosci itd. lez zaleca zrobic badania i juto mam przyjechac z dzieckiem na izbe przyjec lekarz zejdzie i ja osłucha .. i zobaczymy co dalej aha powiedział mi jeszcze ze takie zapalenie płuc trwa ok 10 tyg czy to prawda co to za chorobska ktore sie tak ciagna to jest nienormalne :( pozdrawiam
Mój synek też miał takie paskudne zapalenie płuc,nie leczyło się kilka tygodni ale cały czas byliśmy w szpitalu.Lekarze,gdy nie pomógł kolejny antybiotyk dożylny(po zrobieniu wszystkich badań:mykoplazma,mukowiscydoza IGG,CRP,OB na okragło)i zmiany w formie nacieku pojawiły się na drugim płucu(po Klacidzie,Amikinie,Biotraksonie) wysłali nas na dodatkowe badania(m.in bronchoskopię) do Rabki.Ja bym nie eksperymentowała tyle antybiotyków dla dziecka nie jest obojętne.Po specjalistycznych badaniach a w ICPiG w Rabce takie robią przynajmniej nie podają ich w ciemno.Byłam pod wrażeniem specjalistów z Rabki-gorąco polecam.Dziecko po 5 dniach było zdiagnozowane i zdrowe!!!Wyhodowali mu" jedynie"Pseudomonasa w koloniach jako pozostałość po jakimś szpitalu:)