Moja corka ma 4,5 l ,zmiany oskrzelowe dostała antybiotyk DUOMOX 500MG 2XDZIENNIE,A OPRÓCZ TEGO NEBULIZACJE 2X DZIENNIE BERODUAL PLUS 2XDZIENNIE PULMICORT ,czy to nie za duża dawka i czy można łączyć strydy z antybiotykami ,no i co ze skutkamki ubocznymi takiej kuracjii?
Duomox ma dużą tolerancję. W ustalaniu dawki decyduje waga, a nie wiek dziecka. Można łączyć sterydy z antybiotykami, w tym przypadku, są to sterydy działające miejscowo. Nie podaje pani dawki tych leków, więc trudno się do tego ustosunkować.
Miałam podobną sytuację z moją bratanicą, dokładnie otrzymywała takie same dawki i do tego lekarz zapisał jeszcze probiotyk (Multilac) i wszystko ładnie podziało. Nie było żadnych skutków ubocznych.
W sumie to lekarz sam powinien cię poinformować o skutkach ubocznych, które bez odpowiedniej osłony sa bankowe. Mój synek przy anginie miał podawany dodatkowo probiotyk lacidobaby, ale niezbyt go tolerował, nie chciał pić no i skończyło sie na biegunkach. Przy kolejnej infekcji przerzuciłam się na multilac i chyba wreszcie tarfiliśmy na dobrego osobistego ochraniarza :-)