Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
witam.. W sobote zaczeła mnie reka bole mniedzy ramionem a łokciem wyskoczyła mi buła twarda strasznie mnie boli niee umiem podnisc reki.Wiec na drugi dzien poszłam do lekarza to była niedziela. Pani dokoktor stwierdziła ze to tłuszczak i kazała mi isc po skierowanie do lekarza rodzinnego.Dzisiaj byłam ehhh szkoda gadac doktor stwierdzil ze to zapalenie mieśnia i mam antybiotyk:/ i mascia smarowac. Co mam robic??? Kogo słuchac??
Ostatnio edytowano 2007-12-15, 15:58 przez olkownica1, łącznie edytowano 1 raz
tak.. to teraz dalej niee wiem .. Jestem po serii antybiotyków i wyskoczyła mi kolejna buła pod pacha:/ jutro pani doktor kazała mi ponownie przyjsc .Masc która mi przepisała nic mie niee pomogła
Franio - tak, tłuszczak może uciskać na nerw. Natomiast tłuszczak nie powstaje w ciągu kilku godzin lub w ciągu 2-3 dni (jak wynika z postu - od soboty)
Jeśli chodzi o zgrubienie pod pachą, to Twoja przypadłość będzie miała charakter infekcyjny (a więc antybiotyk został prawidłowo przepisany). Pod pachami znajdują się b. ważne węzły chłonne. Wszystko wskazuje na to, że jakaś infekcja szerzy się drogą naczyń limfatycznych. Problem jedynie w tym, aby antybiotyk był skuteczny.
Problem w tym ze antybiotyk mi niee pomaga .U lekarza byłam w poniedziałek czyli od poniedziałku co 8 godzin to zazywam.Kazała mi przyjsc w środe:/ a jak narazie nic mi sie niee polepszyło a wręcz przeciwnie POGORSZYŁO!!! Bo w poniedziałek niee miałam pod pacha zadnej buły.. a w tym momecie mam :/
To zapalenie węzłów chłonnych pachowych i ramiennych prawych. Jeśli dotychczasowa terapia antybiotykowa nie przynosi efektu, to może być to zapalenie o podłożu wirusowym. Wskazane byłyby badania: morfologia, CRP lub OB, aminotransferazy.
ja mam zapalenie mięśnia , gdzieś w okolicy kręgosłupa. Zaczęło się to w niedzielę rano , i mnie cały czas bolało nie umiałem się obrócić i jak oddychałem to mnie też bolało , można powiedzieć , że co tylko robiłem to mnie bolało , nawet jak leżałem w łóżku. We wtorek wieczorem pojechaliśmy na pogotowie do pediatry i okazało się , że to zapalenie mięśnia i przepisała mi Ketonal w tabletkach i jakąś maść tylko nie umiem jej znaleźć, ale napiszę jeszcze dzisiaj albo jutro i mam być w domu do piątku. Aha i mam 13 lat .