Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹InternistaInterna – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami wewnętrznymi człowieka czyli chorobami układu oddechowego, pokarmowego, krążenia a także ostrymi zatruciami, chorobami zawodowymi, skazami krwotocznymi, chorobami układu ruchu.
Regulamin działu
Dyskusje w tym dziale toczą się wokół tematów związanych z wszelkimi dolegliwościami wewnętrznymi człowieka. Jeżeli szukasz informacji na temat układu pokarmowego, oddechowego czy też układu krążenia, powinieneś odwiedzić to miejsce. Zadawaj pytania i szukaj odpowiedzi. Forum adresowane jest zarówno do samych pacjentów poradni internistycznej, jak i członków ich rodzin, którzy pragną pogłębić swoją wiedzę w tym obszarze. Zapraszamy do aktywnego uczestnictwa w rozmowach, dzielenia się swoim doświadczeniem oraz udzielania wskazówek innym. Dowiedz się czegoś więcej na temat skazy krwotocznej i chorób zawodowych. Jeżeli szukasz pomocy w interpretacji diagnozy swojej dolegliwości czy też interpretacji przeprowadzonych badań – nie wykluczone, iż znajdziesz ją właśnie w tym oto miejscu. Naucz się radzić ze swoimi problemami zdrowotnymi, pozwól sobie pomóc – postaw na zdrowie! Warto wykorzystać szansę jaka płynie z możliwości aktywnego uczestniczenia w dyskusjach na temat spraw, które cię dotyczą.
Zastanawiam się, czy mogę byc nosicielem wirusa WZW A. Będąc w Indiach przed kilkoma miesiącami(nie jestem zaszczepiona na WZW A, tylko kiedyś zaszczepiłam się na WZW B) miałam taki incydent zdrowotny typu bóle brzucha(trwały one bardzo krótko, ale były one bardzo silne), osłabienie, bóle mięśni, jak przy grypie i żadnego zażółcenia oczu. Więc czy mogło to być tylko osłabienie organizmu czy też jakaś choroba, np zakażenie wirusem WZW typu A?Drugie pytanie czy zaszczepiene na WZW B chroni również na WZW A oraz czy trzeba powtarzać to szczepienie, bo kilka lat temu wzięłam zalecane 3 dawki, ale po 5 latach nie powtarzałam już szczepienia.
Teoretycznie zakażenie WZW A w tym przypadku jest możliwe. Myślę że przez internet nikt nie podejmie się diagnozy należałoby przeprowadzić odpowiednie badania. Niestety szczepionka na WZW B nie chroni przed infekcją WZW A. W tym przypadku stosowane są inne szczepionki łączone na WZW A i B lub oddzielne tylko na WZW A.
Dziękuję za odp., rozumiem, że powinnam wykonać badanie na obecność wirusa WZW A. Nawet, jeśli teraz nie odczuwam większych problemów zdrowotnych to mogłam zarazić się i być nosicielem, ale myślę,że nie muszę wykonywać badań na obecność WZW B(kiedyś byłam zaszczepiona). Natomiast nie wiem czy konieczne byłoby wykonywać badanie na WZW C?Z tego co wiem to tylko wirusem WZW A można zarazić się poprzez wodę, pokarm?A WZW B i WZW C to raczej mechanicznie?
A skąd to przeświadczenie o WZW A? Równie dobrze mogły być to objawy zatrucia pokarmowego. Dla spokoju sumienia można się przebadać ale spodziewam się że tanie to nie będzie. WZW C nie będzie raczej potrzebne bo zakażenie tak jak Pani mówi następuje raczej mechanicznie.
Trochę się przestraszyłam, bo jak wspominałam nie szczepiłam się na żadne choroby za wyjątkiem szczepienia przeciw WZW B , a trochę podróżuję do krajów, gdzie takie choroby występują. Już parę lat temu po powrocie z jednego z takich krajów zachorowałąm na zapalenie jelit. Teraz na pewno nie miałam żadnego zatrucia pokarmowego, ale zaniepokoiły mnie te objawy bardzo podobne do Wirusowego Zapalenia wątroby(świąd skóry, osłabienie, ból gardła, brzucha, mięsni). Podejrzewałąm WZW A, ze względu na objawy i to, że można się tą chorobą zarazić przez jedzenie i wodę). Ale z drugiej strony, na pewno nie powinnam się czym martwić, bo chyba trwały te problemy zbyt krótko? Dlatego nie idę do lekarza, bo nie chcę, żeby uznał mnie za hipochndryczkę. Ja do lekarza b. rzadko chodzę, wolę zasięgnąć rady na forum i nie zawracać lekarzowi głowy, kiedy ten ma na pewno poważniejsze wypadki. Gdybym faktycznie była chora, to chyba powinnam odczuwać jakieś problemy nawet dziś(np. zażółcenie skóry, oczu, a tego nie mam)?