Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
na palcu wskazującym strasznie wysuszała mi się skóra.. po pewnym czasie pękła na zgięciu palca.. nie bardzo się tym przejmowałam, bo to niewielkie rany. teraz boli mnie to miejsce, gdzie mam pęknięcie.. nie mogę zgiąć całkiem palca, bo czuje, jakby on nie był mój.. czy mogło dojść do zakażenia.?
Jakieś dodatkowe objawy np ropienie duży rozprzestrzeniający się obrzęk
Generalnie to raczej normalne, że palec który boli przez dłuższy czas i się "leczy" zaczyna się powiedzmy dziwnie się zachowywać, może dojść właśnie np. ograniczenia w zgięciu (na skutek ściągnięcia skóry) i działania naprawczego organizmu. Podejrzewam że gdyby pękł strup lub rozmiękł i trochę by się poruszało palcem to wszystko by wróciło do normy (na chwilę ale to normalny proces leczenia).
Jeżeli strup już powstał proponuje smarować kremem nawilżającym i nie dopuszczać do pęknięcia skóry na skutek przesuszenia (takie skaleczenia się dość długo leczą)