Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
mam 70lat jestem doskonalego zdrowia(byłem)nie chorowałem ,przypadkowa grypy leczone we własnym zakresie.ciśnienie 140/80.15marca br.złamalem kosci podudzia prawego z przemieszczeniem.pierwsze 3dni w gipsie,wskutek niewłasciwego zespolenia kosci,dokonano operacyjnego zespolenia za pomoca płytkI AO.Okres zabiegu ,oraz około zabiegowy odbył się bez powikłań,lekarz prowadzący w przychodni chirurgicznej określił na podstawie zdjęć rtg proces zrastania sie kości jako wysoce zadawalający.Nie mniej jedna z pozostawionych 5 otworów z dwóch nadal wyciekała ropa.Od 18 marca do konca czerwca uplynęlo 3,5 miesiąca,w zcasie wizyt w przychodni lekarz mnie uspokajal ,że to jeszcze potrwa.Aż nagle 22 czerwca pojawiła się wysoka gorączka 40 stopni ifebra wyglądalo to na silne przeziębienie.Następnego dnia zgłosilem się do szpitala.pojawił się duzy ropien w miejscu zespolenia kosci.LEKARZ pogotowia przeciął ropien i pobrał próbke do analizy.obawiając się powiklan prosilem personel lekarski o udostępnienie wyników z pobranego materialu lecz zbywano mnie,że to nic poważnego.7 lipca opusciłem szpital ze wskazaniami tblRefastin a 100g , tbl. Renazol a15mg, inj Clexane a 40mg, Klimcin ao,3. Po ok 2 tygodniach poczułem się lepiej,lecz ponownie zablokował sie otwor i znowu utworzyła się tresc ropna która zlikwidował lekarz .Lekarz prowadzacy zmienil leczenie i wypisal METRONIDAZOL 250MG i CIPRONEX 500mg oraz vessel due 250.poczułem sie po kilku dniach znacznie gorzej,na nodze pojawily sie zbiorniki z krwia ktore zostaly przeciete.pobrano rope i krew do analizy.rezultat jak w temacie.aktualnie zażywam przepisany DOXYCYCLINUM 100mg co 12 godz oraz VESSEL DUE.noga troche mniej boli.noga przed kolanem normalna natomiast kostki i stopa nabrzmiale,co pod opatrunkiem niewiem cz y nadal tworzą sie krwiaki,bedę w poniedzialek w przychodni,zaznaczam że mogę stąpac kosci nie bolą.Czy paciorkowiec nie jest niebezpieczny dla domownikow.A może mój organizm nie toleruje obcych cial,cz jest to wyleczalne.Co dalej?
Niestety. Do zakażenia dochodzi drogą kropelkową, poprzez bezpośredni kontakt z osobą chorą, wystarczy zatem, by nosiciel kichnął czy zakasłał i bakteria atakuje kolejne osoby. Równie często można się zarazić przez spożywanie przetworów mlecznych a rzadziej niemyte rośliny, warzywa czy owoce. Myśle, że ciała obce w tym wypadku nie mają specjalnie nic do rzeczy..co tutaj dużo mówić ktoś musiał Pana zarazić tą chorobą, zapewne w szpitalu.