witam, jestem w ciazy aktualnie weszlam w 14 tydzien, pierwsza wizyte u lekarza wraz z usg mialam 21.05 (11tydz ciazy) lekarz powiedzial zebym do nastepnej wizyty nie wspolzyla nie podajac przyczyny,po ponad dwoch tyg mialam nastepna u tego samego prywatnie( 08.06) lekarz po zrobieniu usg powiedzial ze dzidzia jest zdrowa i wszystko przebiega w normie ale zaznaczyl ze dalej nie moge wspolzyc do nastepnej wizyty gdy bede w 20 tyg ciazy, czyli jeszcze przez jakies 7 tyg, gdy spytalam o powod powiedzial ze bede krwawic bo jakos pold jest tak ulozony i nic wiecej, moje pytanie brzmi czy aby napewno jest wszystko wporzadku skoro ciagle mam zakaz wspolzycia, czytalam na innych forach ze lekarz zakazuje wspolzycia wtedy gdy jest ryzyko poronienia boje si ze lekarz nie chcial mnie nastrzaszyc i mi o tym nie powiedzial, bo przeciez w sumie nie mogo wspolzyc przez ponad dwa miesiace , prosze o szczera odpowiedz, mam 21 lat i nigdy na nic powaznego nie chorowalam, z gory dziekuje
no jak zakaz to zakaz....trza się dostosować;) mogłaś bardziej pociągnąć za język lekarza. za zawsze wypytuję gina o wszystko co jak i dlaczego. może chodziło mu to, że łożysko jest przodujące i wtedy seks jest wręcz groźny dla ciąży. zakaz też jest jak kobieta ma plamienia/krwawienia i musi leżeć i zakaz jest w przypadku skróconej szyjki. ja też mam szlaban.....właśnie z t6etgo ostatniego powodu. jak ci bardzo tego brakuje to dogadaj się z partnerem co do innych form przyjemności;)
Przy następnej wizycie powiedz,że chcesz znać powód dla ,którego nie mozesz współżyc.Tutaj nie ma,że on Cię nie chciał denerwować ty powinnaś wiedzieć wszystko co się dzieje tym bardziej jeśli coś jest nie tak.To jego obowiązek i masz prawo wymagać. Lepiej wiedzieć niż się stresować.
przodujące to takie, które jest ulokowane w ten sposób, że zasłania ujście szyjku macicy. w tym przypadku stosunek grozi krwotokiem i odklejeniem łożyska i poród sn też jest niewskazany. to jest bardzo rzadka przypadłość i mało kto to ma.
Myślę że lekarz był raczej szczery.Jest to rodzaj pewnej nieprawidłowości ciążowejStosunek jest odradzany ponieważ nie można również przeprowadzać badania wewnętrznego,jedynie ultrasonograficzne.Staraj się jak najwięcej leżeć i wypoczywać.Trzeba to po prostu obserwować.Natomiast co do porodu,to często rozważa się poród w takim przypadku przez cesarskie cięcie,ponieważ macica może być przyrośnięta,co nie musi być akurat w Twoim przypadku.Myślę że dalsze badania wykażą jak należy postępować. Trzymaj się i bądź dobrej myśli.Powodzenia.Pozdrawiam.
ezerka źle mnie zrozumiałaś;) ja tego nie mam, ale jest to jedna z przyczyn szlabanu. obecnie u mnie takie coś jak szlaban na seks nie ma znaczenia bo termin mam....jutro;) ale przez pewien czas miałam szlaban z powodu skróconej szyjki