Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
Witam. Mam problem - otóż biorę tabletki Jasminelle i zdarzyło mi się zapomnieć dwóch tabletek w pierwszym tyg. a prawie codziennie odbywał się stosunek. Teraz po tygodniu zauważyłam na bieliźnie plamki krwi...o co chodzi?...czy zaczyna się okres?...czy może ciąża..?!
1. Takie plamienia mogą wsytepowac nawet do trzeciego blistra. 2. Nie dostaniesz okresu tylko sztucznego krwawienie z odstawienia. 3. Masz ulotkę? Nie pisze na niej jak nalezy się zachowac w razie nie wzięcia tabletki w pierwszym tygodniu?
To jest info z ulotki innych tabsow (choć w sumie wszyskie działają tak samo ): "Zapomnienie tabletki w pierwszym tygodniu : Należy przyjąć ostatnią zapomnianą tabletkę, tak szybko jak tylko pacjentka sobie o tym przypomni nawet, jeśli oznacza to przyjęcie 2 tabletek jednocześnie. Następnie należy kontynuować przyjmowanie tabletek o zwykłej porze dnia. Dodatkowo, przez kolejne 7 dni należy zastosować mechaniczną metodę antykoncepcji (np. prezerwatywę). Jeśli w ciągu poprzedzających 7 dniu doszło do współżycia płciowego, należy wziąć pod uwagę możliwość ciąży. Im więcej tabletek zostało zapomnianych i im krótszy odstęp czasu między zapomnieniem o przyjęciu tabletki i zwykłą przerwą w stosowaniu leku, tym większe ryzyko ciąży."
No tak, ale nic nie piszą o tym jak postępować przy zapomnieniu dwóch tabletek - ulotkę czytałam dokładnie. Tabletki biorę już 11 lat i wiem, że ten okres jest sztuczny z odstawienia. mMam obecnie trudną sytuację rodzinną i stąd to zapomnienie, nie jestem jakąś roztrzepaną nastolatką, która nie ma pojęcia jak zażywać tabletki. Pytałam co może być przyczyną plamień. Dzięki za opowiedzi.
Skoro bierzesz tabletki tak długo to powodem może być m.in to, że oragznizm się do nich przyzwyczaił. Ginekolog może zmienić tabeltki. Takie krwawienie nie powinno onbiżać ich skuteczości. A może to są resztki krwawienia z odstawienia? Może organizm mysli, ze to nadal krwawienie bo zapomniałaś tabletki w pierwszym tygodniu po przerwie?
Nie sądzę by to plamienie było wynikiem długotrwałego brania tabletek. Tym bardziej, że Yasminelle biorę dopiero od pół roku ( wcześniej brałam inne tabletki ). Myślę, że skoro zapomniałam dwóch tabletek w pierwszym tygodniu, a stosunki odbywały się często, to może byc to objaw ciąży. Plamienia - pierwszego dnia widoczne plamki krwi, a następne dni brązowe upałwy - trwały tylko trzy dni...Poczekam do przerwy 7-dniowej i zrobię test ciążowy. Dziękuję za odpowiedzi.
Plamienie implanatcyjne wystapiłoby ewentualnie po około 8 dniach od owulacji (jesli by wystąpiła) ale nie ważne...napisz jak zrobisz test :) Mam nadzieję, ze wszystko ułozy sie po Twojej mysli.
mam takie pytanko..czy jak ktora z was przerwała stosowanie tab.raczej skonczyła opakowanie i juz nie brala to po ilu dniach dostała okres a i moze czy ktoras zaszła w ciaży? gg31246411a teraz jak dostane okres chcem dalej brac..
Po pierwsze po skonczeniu wystąpiło krwawienie z odstawienia a nie okres. To za ile wróci nornlamy cykl to kwestia indywidualna. Najczęściej jednak jest taki jak przed tabletkami. Co do ciązy - po skonczeniu opakowania tj. po ostatniej tabletce nie ma juz zabezpieczenia. Przerwa nie jest bezpieczna jesli nie kontynuuje sie zażywania tabletek.