Witam
Zrobiłem ostatnio badania na profil lipidowy
Cholesterol Całkowity 149 wart pożądane 125-200
triglicerydy 179 wart. pożądane <150
HDL Cholesterol 56 wart. pożądane >40
LDL Cholesterol 58 wart pożądane <130
Dziwi mnie tak niski poziom cholesterolu przy przekroczonej wartości trójglicerydów. Na googlach w artykułach opisywane są raczej przypadki kiedy oba wskaźniki są wysokie.
Może trochę danych o mnie samym
wiek - 25
wzrost - 170
waga - 85
kilka lat temu (ok 4) wszystkie wyniki badań miałem idealne. Morfologia wtedy i dziś również wszystko mieści się w widełkach. Niestety od 4 lat ciągle tyję i przybieram na masie. Nie ćwiczę bardzo intensywnie, nie biorę żadnych anabolików i w żaden sposób nie mogę przestać przybierać na masie. Do tego z powodu pracy za biurkiem nie mam zbyt wiele okazji do ruchu więc przy okazji pojawił się już brzuszek. Jak tylko zaczynam chodzić na siłownie to z miejsca zaczynam gwałtownie nabierać masy. Bardzo szybko rosną mi mięśnie(chociaż na siłowni zawszę robie trening na rzeźbę, czyli małe ciężary z dużą ilością powtórzeń). W liceum ważyłem 64 kg teraz 20 kg więcej, jestem też dużo szerszy i to w każdym kierunku. Nie wiem czy są to sprawy powiązane dlatego opisałem to tutaj.
Chwila o diecie:
przeważnie mięsna, dużo wędlin, jeśli smażone mięso to przeważnie pierś z kurczaka w panierce, z fastfoodów jadam tylko kebaby - średni jednego na tydzień -2 tygodnie. Zadko pizze lub hod-doga. Pochłaniam też spore ilości warzyw, choć w porównaniu do mięsa znacznie mniej. Ryb jadam mało, rzadziej częściej niż raz w miesiącu. Słodyczy prawie nie jadam, bo nie lubie.
Palę - 4-5 papierosów dziennie, ok 2 kaw dziennie, herbaty potrafię wypić nawet do 2l. dziennie. Alkohol piję dość często, kiedyś więcej piwa dziś więcej alkoholi wysoko procentowych.
trochę się rozpisałem:P wiem że wyniki nie są koszmarne, ale są dość dziwne.