Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
U mnie jest podobnie, sa dni ze zapominam o tym ze mam ja, a czasem jest tak ze prawą noge "czuje" inaczej niz lewa. nie jest to bol jakis mocny, ale ja to odczuwam, czego nie czuje przyl ewej nodze. Narazie nie usuwam, bo umnie zle przeprowadzona operacja moze spowodowac martwice kosci lub endropoteze w wieku 26lat - tak powiedzialo 2 lekarzy. mam pytanie czesto robisz tomograf ? tzn wiem ze bezpiecznie jest robic co min. pol roku, bo wiadomo ze to promieniowanie jest dla czlowieka......
Ja miałam tomografię szczerze powiedziwaszy tylko raz, właśnie tej łopatki bo wyrośl jest pod spodem. Reszta RTG ...Jak regularnie chodziłam do lekarza no to tak średnio raz na poł roku cos przeswietlaliśmy , jeśli urosło. A teraz mam się do niego zgłosić jeśliby cos nowego się pojawiło lub bolało. Co prawda zauważyłam ostatnio ,że pod żebrem coś znów mam, ale nie daje znać o sobie więc jakoś nie widzę potrzeby ,żeby iść. Martwi mnie tylko ,że jakieś 2 miesiące temu cały miesiąc bolała mnie noga, tylko w jednym miejscu ,ale po wewnętrznej stronie kości udowej , a nie zewnętrznej gdzie mam wyrośl. Ale palcami nic nie wyczuwam. CZy to może być pojawienie się nowej wyrośli?
nie mam pojecia - nie znam sie na tym......ja przez jakis okres, mysle ze moglo to tez trwac okolo 1 miesiac przy schylaniu ( np iazaniu prawego buta) boalo mnie pod kolanem, albo przy przeciaganiu sie tzn wiesz co mam na mysli - takie poranne rozciaganie na maxa to odczuwalem tez tam bol pod kolanem, teraz przeszlo...........
No miałam bardzo podobnie, jak Ty, i pzry wchodzeniu po schodach też ból. a teraz już sporadycznie jak naciągnę nogę. Może to coś w powietrzu ;D Albo poprostu jestem już przewrażliwiona .
Witam. Za parę dni będę miał zabieg usunięcia wyrośla kostnego. Troszkę się denerwuję i z tego powodu prosiłbym kogoś kto już taki zabieg miał opowiedział jak on wygląda. Na forum wyczytałem, że trwa on około godzinę. Stosuje się do niego znieczulenie ogólne lub w kręgosłup. Chodzi mi o wszystkie szczegóły, dokładnie krok po kroku, step to step jak to wszystko wygląda. Wyrośle mam na kości udowej, pod mięśniem prostym uda czyli tuż nad kolanem czyli w dość złym miejscu wg. lekarza. Wykryłem je 2 miesiące temu. Ok. miesiąc temu zapisano mnie na operację. Zabieg będę miał 18 sierpnia w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Białymstoku. Dziękuję z góry. P.S. Po zabiegu wszystko zrelacjonuję i mam nadzieję, że uspokoję tych którzy mają ten sam problem co ja.
Witaj Millos ;] Ja miałam usuwną wyrośl pod koniec stycznia tego roku. Bałam sie okropnie, ale jak sie potem okazało nie było czego. Miałam znieczulenie w kręgosłup, a wyrośl była u nasady górnej kości piszczelowej, od wewnętrznej strony nogi. Operacja podobno wyglądała tak: najpierw nasmarowali mi noge jodyną, poprzyciskali jakimiś gumami aby było widać żyły, podłączyli mnie do ciśniomierza itp, następnie, nacieli skórę, mięsień za pomocą dłutka i młoteczka [narzędzia te sa bardzo małe, spokojnie ;] odbili wyrośl z kawałeczkiem kości, zeszyli mięśnia, wsadzili drena, zeszyli skórę, zrobili opatrunek i po sprawie. Ogółem zeszło okolo 1godziny. O kulach nie chodziłam ;] zycze zdrówka ;))
Chodziłam normalnie juz jakieś 3-4 tygodnie po, całe półrocze nie ćwiczyłam na wf, ale już jakieś 4 mc po było wszytsko normalnie, tylko czucie wraca troche długo ;]
Naprawdę , nie ma się czego bać, tak jak piszą. ;) ja się jedynie obawiałam późniejszych 'efektów specjalnych' (tj. wymiotów), ale obyło się na całe szczęście bez tego. Trzymam kciuki za udaną operację i życzę zdrowia ;)
Witam. mam pytanie do wszystkich tych ktorzy sa juz po zabiegu... mnie to dopiero czeka. czy przy znieczyleniu w kregoslup lub uspieniu.. zakladaja cewnik?
milena94 napisał(a):Witam. mam pytanie do wszystkich tych ktorzy sa juz po zabiegu... mnie to dopiero czeka. czy przy znieczyleniu w kregoslup lub uspieniu.. zakladaja cewnik?
raczej nie, chyba, że masz jakieś problemy z pęcherzem
Witam ! Mam 14 lat wyrośla chrzestno kostne mam od urodzenia(na lewym kolanie(5)).. Mam mieć operacje za rok. Powiem Państwu że czuję się z tym źle ponieważ nie mogę nosić spódniczek i rurek. Nie przeszkadza mi to. Jeździłam już od narodzin po lekarzach. Bardzo boję się skutków po operacji np.: że nie będę miała czucia w 2, 3 palcach. Zauważyłam że rok temu przybyła mi nowa. Jedną mam na udzie z tyłu jest bardzo duża. Kiedy miałam 6 lat jeszcze były na ramionach wycieli mi to i jestem szczęśliwa, ale z nogą będę miała kilka operacji. Pozdrawiam i odpowiem na każde pytanie