Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹StomatologStomatologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zębów i przyzębia a także stawem skroniowo-żuchwowym, w szczególności takich chorób jak próchnica i paradontoza oraz zapaleń dziąseł, przyzębia i miazgi zęba.
Regulamin działu
Szukasz informacji na tematy związane ze stomatologią? Jeżeli tak, to miejsce jest właśnie dla Ciebie. Tutaj spotykają się wszyscy zainteresowani profilaktyką oraz sposobem leczenia dentystycznego. Odwiedź forum i weź udział w dyskusji. Przyłącz się do toczących się rozmów lub rozpocznij nowy wątek. Porozmawiaj o chorobach zębów i przyzębia. Masz konkretne pytania? Trapią cię wątpliwości? Przedstaw je innym użytkownikom forum. Być może to właśnie oni pomogą rozwiązać Twój problem lub wskażą miejsce gdzie taką pomoc uzyskasz. Dowiedz się jakie są objawy paradontozy, zapalenia dziąseł i przyzębia. Poznaj zagadnienia związane z ich leczeniem. Jak skutecznie zwalczać kamień nazębny? Jakie środki mogą ci w tym pomóc? Zastanawiasz się nad wybieleniem zębów? Wahasz się czy ten zabieg nie zniszczy szkliwa twoich zębów? Sprawdź co na te i inne tematy sądzą inni. Zapytaj o ich własne doświadczenie w tym zakresie. Z pewnością pomoże Ci to podjąć właściwą decyzję a także rozwieje Twoje wszelkie wątpliwości.
Wypadła mi górna prawa 2 i nie wiem co robić.Nie wygląda to ładnie:( Kiedyś miałam wstawioną na śrubach koronkę. Dzisiaj byłam u stomatologa i zrobił mi zdjęcie rtg i powiedział że korzeń trzeba usunąć. I powiedział że najlepszym rozwiązaniem będzie mostek. tylko że jego kwota jest w granicach 1200-1500zł. Czy jest może jakaś tańsza opcja? Słyszałam że jest darmowa protezka którą finansuje Kasa Chorych, tylko że trzeba mieć braki w uzębieniu minimum 5zębów, a ja mam takie braki (od zawsze miałam słabe zęby).
Z pewnością nie wygląda to ładnie a 1500 zł. za mostek to dość niska cena.Owszem są protezy refundowane przez NFZ ale z tego co się orientuje czas oczekiwania jest dość długi,nawet do kilku lat.
Aha... no 1500zł akurat dla mnie to nie jest mało, dopiero co zaczęłam pracę i moje dochody nie są za dobre. No ale ja się trochę boję zdecydować na ten mostek, ponieważ kiedyś miałam zapalenie (przez źle zrobioną plombę, źle wyczyszczone) i miałam usuniętą 1 i 3 i teraz mam nadbudowane te zęby. Boję się że mostek może źle wpłynąć (tzn że mogę tamte złamać) pod naciskiem. I do tego jeszcze trzeba tamte zęby trochę spiłować żeby zrobić mostek. Nie mam jakiegoś innego wyjścia? A protezy ? Właśnie się zastanawiam tylko nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie.
Nie mówię ,że suma 1500zł. to mało ,ale za mostek w tej cenie to nie zbyt wygórowana kwota.Wątpliwe żeby przy mostku zostały uszkodzone zęby bo przecież będą chronione koronami.Z pewnością stomatolog poinformuje Cie o wszystkim jeśli już się zdecydujesz.Mostek to dla Ciebie raczej najlepsze wyjście(chyba ,ze są jakieś nowinki o który nie wiem a jeśli tak ceny ich są z pewnością wyższe)jeśli chodzi o protezę jako taka to nie wiem czy dobrze rozumiem ,ale w takim wypadku trzeba by było usunąć wszystkie zęby.
Heh nie chodzi mi o cała protezę tylko stomatolog mi pokazywał taką np z jednym zębem, żeby uzupełnić lukę. Przynajmniej tak mówił i którą się zaczepia haczykami o tylnie zęby. Nie wiem czy dobrze piszę ale tak to zrozumiałam. Na innej stronce pisze "Protezy szkieletowe bezklamrowe-gdzie metalowe klamry zostały zastąpione zasuwami i zatrzaskami. Takie rozwiązanie zwiększa stabilność protezy, brak metalowych klamr powoduje że proteza staje się "niewidoczna" dla otoczenia, łatwiej utrzymać higienę, pacjenci bardzo szybko przyzwyczajają się do "nowych zębów"". Albo klamrowe bo z tego co się orientuję to te klamry by się znajdowały na ostatnich zębach i były by nie widoczne.
jest taka proteza kolo 200-300 zl kosztuje al ja jakbym robila to cos co sie nie wyciaga i na stale i jest trwale na lata bo taka protezke bedziesz wymieniac co chwile bo bedzie Ci siadac