Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
Panie doktorze to znowu ja mam chorobę reumatyczną,p/c anty cetrulinowe ujemne.Zrobiłm zdjęcie stawów skokowych bo mam obrzęki i lekarz stwierdził ubytek chrząski .Co to oznacza i jak to leczyć,czy na skutek choroby reumatycznej?Powiedział ze jak tak dalej będzie to grożi mi endo proteza.
To choroba zwyrodnieniowa (na to wskazuje opis rtg), a nie rzs. Ona też ma tło reumatyczne. Rzs prowadzi do zniekształceń w obrębie stawu i ma szersze skutki oddziaływania (dotyczy nie tylko powierzchni stawu, ale i ścięgien, przyczepów, a nawet mięśni). Taka jest różnica między rzs a chorobą zwyrodnieniową, która dotyczy powierzchni stawu (najczęściej ubytki lub narośla). Lekarz reumatolog powinien bez trudu rozróżnić te dwie sprawy. W rzs rokowanie jest gorsze, bo żadne endoprotezy nie pomogą i zwykle choroba kończy się wózkiem inwalidzkim. Także pocieszające jest to, że aCCP wyszło ujemnie, można z dużym prawdopodobieństwem wykluczyć rzs. Co do leczenia choroby zwyrodnieniowej to - leki p/zapalne, p/bólowe, p/reumatyczne To podstawa. I leki regenerujące powierzchnie stawowe tj. Glukozamina, ewentualnie kolagen. Uważam, że konieczny jest w pani przypadku lek o którym już pisałem, tj. Zeel T w zastrzykach przez okres co najmniej 6 tyg. (1 dawka co 2 dni). To unikalny lek o szerokim działaniu p/zapalnym i regenerującym powierzchnie stawowe. Co ważne, NIE ma skutków UBOCZNYCH!!!!
Jeszcze chciałam zapytać o wyniki odczyn walerego roza dodatni a p/c anty cetrulinowe ujemne, jak mam to rozumieć.Czy przy zwyrodnieniach walen roz moze być dodatni.
aCCP jest szczegółowym badaniem mającym na celu wykluczenie lub potwierdzenie rzs. Jeśli wyszło ujemnie, to NIE JEST TO RZS (na 99,99%) Powtarzam to do znudzenia. Odczyn Waalera-Rosego jest badaniem niespecyficznym i wynik dodatni sugeruje występowanie choroby o charakterze reumatycznym (może to być np. choroba zwyrodnieniowa stawów). I jeszcze dodam, rzs to jednostka chorobowa, a pojęcie choroba reumatyczna jest bardzo szerokie i obejmuje ponad 100 jednostek chorobowych. Mam nadzieję, że zostałem zrozumiany.