Regulamin działu
W tym miejscu forum medycznego masz możliwość zamieszczenia rozpoznania w języku łacińskim. Chcąc dowiedzieć się jaką diagnozę postawiono w Twoim przypadku, warto skonsultować się z osobami, które posiadają wiedzę i umiejętności pozwalające na przetłumaczenie zapisu w języku powszechnie stosowanym w medycynie. Dowiedz się co oznaczają łacińskie zwroty w Twojej karcie zdrowia, na otrzymanych wynikach badań oraz interpretacjach lekarskich. Skorzystaj z okazji jaka płynie z aktywnego uczestnictwa w dyskusjach w dziale „Tłumaczenie z łaciny”. Przejrzyj bieżące wątki – jeżeli nie znajdziesz odpowiedzi na Twoje pytanie, zwróć się o pomoc, wpisz się, rozpocznij nowy temat. Przyjrzyj się bliżej sprawom, które dotyczą Ciebie, Twojego zdrowia i sposobu leczenia. Nie zwlekaj dłużej. Dokonaj analizy posiadanych dokumentów medycznych już teraz. Dzięki temu pogłębisz swoją wiedzę medyczną i diagnostyczną. Zachęcamy do aktywnego udziału w toczących się rozmowach.
dzień dobry mam na imię Marianna mam 58 lat. mam mały problem z badaniami i wielką prośbę aby ktoś mi pomógł w odczytaniu tych znaczen i w ogóle co znaczą te pojęcia i jaki jest stan moich stawów z góry dziekuję
Wynik badania radiologicznego RTG stawów biodrowych Obustronna redukcja całych szpar stawowych. zmiany zwyr.- wytwórcze o charakterze dyskopatycznym dolnego odc.l-s. Niewielkie zagęszczenia podchrzęstne w st. krzyżowo-biodrowych. cechy etezopatii talerzy biodrowych, po str. lewej ze zwapnieniami- w tkankach miękkich, prawd. kaletkowe lub poiniekcyjne.
Do marisol52 Obustronna redukcja szpar stawowych związana jest ze zniszczeniem chrząstki w stawach biodrowych. Jest to o tyle poważna dolegliwość, że w miarę postępu tejże redukcji może dojść do "zeszlifowania" kości i odsłonięcia szpiku kostnego, a to grozi powstawaniem krwawych wylewów i torbieli zwyrodnieniowych (patologiczna komora wypełniona płynem). Zmiany zwyrodnieniowe- wytwórcze o charakterze dyskopatycznym odcinka dolnego lędźwiowo- krzyżowego związane są ze zniekształceniem kręgów kręgosłupa na tym odcinku, może również oznaczać powstawanie narośli kostnych na kręgach. Najczęściej jest to spowodowane nadmiernymi przeciążeniami, więc aby spowolnić rozwój choroby zaleca się dużo odpoczynku, chociaż zmiany te zachodzą wraz z wiekiem. Niewielkie zagęszczenia i zwapnienia tk. miękkich są najcześciej stowarzyszone z reumatyzmem.