wyniki badań,a wypadanie włosów przy niedoczynności tarczycy
Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹EndokrynologEndokrynologia – dziedzina medycyny zajmująca się hormonami oraz narządami i gruczołami je wytwarzającymi, czyli tarczycą, przysadką mózgową, nadnerczami, podwzgórzem, gonadami (jądra i jajniki). W szczególności zajmuje się leczeniem zaburzeń procesu wzrostu i dojrzewania, chorób tarczycy (niedoczynność i nadczynność), chorób nadnerczy (Addisona), chorób o podłożu autoimmunoligicznych jak Hasimoto i Graves-Besadov oraz chromosomopatie np. Zespół Klinefeltera i Zespół Turnera.
Regulamin działu
W tym dziale pomoc i porady znajdą osoby będące pacjentami poradni endokrynologicznej. Zachęcamy do jego odwiedzania wszystkich tych, którzy zetknęli się z zaburzeniami układu hormonalnego. Jak łagodzić uciążliwe objawy niedoczynności lub też nadczynności gruczołów wydzielania wewnętrznego? Jakie skutki dla naszego organizmu mogą wywołać łagodne i złośliwe guzy wydzielania wewnętrznego? Jak je diagnozować, a jak leczyć? Zapytaj o to na forum. Być może toczące się dyskusje pomogą ci zrozumieć złożoność dolegliwości hormonalnych. Jak często należy wykonywać kontrolne badania poziomu hormonów we krwi (np. TSH)? Dowiedz się, kiedy stosowane jest badanie USG, a kiedy wykryte guzki tarczycy powinny zostać poddane biopsji. Na forum możesz aktywnie uczestniczyć w dyskusjach na temat zaburzeń wzrostu oraz dojrzewania. Niezwykle cenne mogą być dla Ciebie wskazówki odnośnie chorób o podłożu autoimmunologicznym. Doświadczenie innych użytkowników forum pomoże Ci pogłębić posiadaną wiedzę na te i inne tematy związane z endokrynologią.
Witam, strasznie wypadają mi włosy od pół roku. Zrobiłam badanie tsh 2,95 ulU/mL (zakres 0,270- 4,20), oraz badanie krwi ( załącznik) i badanie żelaza 142 ug/ dL ( zakres 37-158). Z tego wynika, że badania mam w normie, wiec jaki jest powód wypadania włosów. Jakich pierwiastków może mi brakować, dodam , że nigdy wcześniej ni zauważyłam tak DŁUGOTRWAŁEGO wypadania włosów.
Olgaaa.M napisał(a):Brałam silica jedno opakownie i merz special jedno. Nie pomogly
Masz za duże stanowczo to TSH! Udaj się do dobrego dr, który da Ci wolne hormony -ft4 i ft3 oraz usg tarczycy. Będzie gorzej ponieważ {jeśli masz inne objawy niedoczynności} TSH jest stanowczo za wysokie. WARTO leczyć się już teraz - włosy mają różne cykle i jak będziesz czekała to nici z tego. Im później tym gorzej! Przede wszystkim jakie masz inne typowe objawy niedoczynności {net się kłania}, dwa warto sobie już teraz spr sama prolaktynę. Udaj się do ENDO, który zna podejście do norm +patrzy na człowieka holistycznie. NIEDOCZYNność będzie Ci się pogłębiała jesli to ona. Dlatego warto oznaczyć inne hormony tarczycy.
kurcze nie wiem, dziwne te normy. Na niedoczynnosc lecze sie juz kilka lat i wciaz biore te jedne tabletki i nigdy nie mialam takich problemow. Mialam te wszystkie badania robione i usg tez. Moze to tez wina stresu, ktory przechodzilam i to poglebilo wypadanie wlosów. Jakie jeszcze inne badania mogę zrobic, żeby sprawdzic dlaczego tak lecą te wlosy?
zachamowac wypadanie wlosow nie jest latwo..wiem cos o tym..codziennie kilkadziesiat razy patrze w lustro i za kazdym razem nienawidze siebie coraz bardziej..probowalam juz wszystkiego..wszystkie mozliwe witaminki,leki,plukanki,szampony,balsamy,modlitwy do Boga,i nic nie pomoglo..mialam wlosy do kolan..od kwietnia duzo sie zmienilo..mam je za lopatki i planuje obciac jeszcze krocej-nie mam wyboru..wlosy nigdy mi nie wypadaly,zawsze byly piekne i zdrowe,nie farbowane,nie suszone..zaczelo sie banalnie od problemow z jajnikami-ginekolog przepisal mi hormony na wyleczenie jajnikow-no i zaczely mi wypadac wlosy od lekow-juz po 2 tygodniach zazywania-a bralam tylko przez miesiac..dzis nie potrafie niczym zachamowac wypadania wlosow-to juz nie jest wypadanie a lysienie..jestem pod kontrola endokrynologa ktory powiedzial ze dopiero-najwczesniej za pol roku wlosy przestana mi wypadac-za pol roku to ja juz bede lysa-mam juz straszne przeswity..i popadam w depresje..wiem,ze to mi nie pomoze,chwytam sie wszystkiego..co tylko mozliwe..czy kiedys wkoncu bede szczesliwa..wiem-mozna byc lysym i szczesliwym-sa bardziej powazne choroby na swiecie-ale utrata wlosow to dla mnie koniec swiata