Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
Witam! Chciałam zapytac jaka moze byc przyczyna podwyższonego PLT norma do 350 ja mam 461i WBC norma do 8 mój wynik to 10,00 w morfologi.Stanu zapalnego chyba nie ma bo moje OB jest w normie.Martwie sie tym bo moje samopoczucie tez jest różne.Któregos dnia wypiłam 2 lampki wina(dla zdrowotnosci)i zrobiłam się blada,niedobrze mi sie zrobiło,oblało mnie potem i jakbym miała zemdlec,dlatego zrobim badanie morfologi,tarczycy,moczu,cholesterolu wszystko ok tylko te dwa składniki podwyzszone,co to moze oznaczac? Mam 45 lat.Choruje na jaskre.
Przyczyn podwyższenia PLT moze byc wiele. W tym stany zapalne, nowotwory, dlatego warto sie na wszelki wypadek troche przebadać - np. odwiedzic ginekologa, zrobic USG transwaginalne, USG jamy brzusznej. Niskie OB nie znaczy ze nie ma stanu zapalnego. Jednak bardzo czestym powodem wzrostu PLT, zwlaszcza u kobiet są niedobory żelaza ( zwlaszcza przy takich wartosciach plytek). Zrób sobie badanie ferrytyny w surowicy krwi, jeśli jest obniżony lekarz powinien Ci zapisac zelazo w tabletkach.
Dziękuje za odpowiedz! Własnie wróciłam od ginekologa,miałam USG i badanie cytologiczne,usg w porządku a wynik z cytologi za 3 tygodnie. Mam jeszcze wynik z morfologi z biochemi Potas 5,2 norma 3,3-5,1 glukoza w surowicy 81,91 norma 70-150 kreatynina 1,01mg\dl norma 0,60-1,10 AIAT(aminotransferaza alainowa) 12,87U|I norma 5,oo-32 pisze te wyniki bo nie wiem jak jest oznakowane zelazo a moze było robione? a usg transwaginalne to usg dopochwowe? miałam usg zwykłe robione. Jestem zmartwiona trochę ale za wczasu nie ma co sie chyba jednak zamartwiac.Pozdrawiam!
Witam po przerwie,niestety moje wyniki niczego nie wykryły a moje leukocyty i płytki krwi są nadal podwyższone,zalecono mi przeswietlenie płuc jest ok i ponownie szczegółowy mocz,czekam na wynik.Zelazo jest w normie.Nie robiłam jeszcze usg jamy brzusznej,moze tym razem lekarz mi je zleci.
Witam Chciałbym tylko delikatnie zaznaczyć, że prawidłowe wartości PLT to - według Wikipedii 150-450 tys./mm³ krwi - według wyników badań mojej morfologii z przychodni w Krakowie, które mam przed sobą - 150-440 tys./mm³ krwi Czyli PLT masz nieznacznie podwyższone, co WYDAJE mi się może być powodem za małej ilości żelaza. Nawet jeśli badania mówią, że masz w normie, to może Twój organizm potrzebuje więcej żelaza.
Jeśli chodzi o WBC to zarówno Wikipedia jak i moje badania krwi mówią o skali górnej granicy - 10.0 (ja mam 8.0)
Jednak są to u Ciebie górne granice więc nie zaprzestawaj badań:) Swoją drogą, ciekaw jestem skąd te różnice w górnych granicach. Pozdrawiam
Witam! Byłam dzis u lekarki do której chodze,zasugerowałam jej o badaniu ferytyny w surowicy i transferyny powiedziała,ze to bysmy zrobili gdyby był problem z czerwonymi krwinkami a ja mam problem z białymi,dała skierowanie na USG jamy brzusznej i potem ponowne kontrolne badanie morfologi,jezeli dalej bedą podwyzszone to bedziemy myslec o konsultacji u hematologa ale jak czytam znowu ostatnią wiadomosc to moje wymiki moze naprawde są w normie? i nie potrzebnie sie denerwuję? pozdrawiam wszystkich zainteresowanych i dziekuje za jakąkolwiek odpowiedz.
Niedobor żelaza moze powodować nadplytkowośc wtorną. Mozesz zrobic sobie ferrytynę prywatnie, bo od lekarza rodzinnego pewnie nie dostaniesz skierowania. Takie badanie na pewno zleci tez hematolog. Generalnie wyniki w gornej granicy normy warto dokladnie sprawdzic, bo jednak mogą zapowiadac ze dzieje sie cos zlego. Zarowno leukocyty, jak i plytki moga wzrastac w przypadku stanow zapalnych oraz nowotworów - o tym tez trzeba koniecznie pamietac i szukac ewentualnych przyczyn.
Po długiej przerwie wracam do tematu,gdyż teraz po tak długiej przerwie robiłam znowu morfologię i wyniki są takie same jak przed tem,internistka posumowała,ze widocznie taka moja uroda.Co o tym myslicie?