Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
Witam. Mam wielki dylemat. Otoz ostatnio pani ginekolog zapisala mi lek antykoncepcyjny o nazwie novynette. Nigdy wczesniej nie bralam tego rodzaju tabletek. Mialam zaczac je brac w pierwszymd niu miesiaczki. Wczoraj dostalam okres. Wzielam pierwsza tabletke o 19.30. Brzuch bolal mnie strasznie (czesto tak mam). Nie moglam spac w nocy,coraz gorzej sie czulam az w koncu pogonilo mnie do lazienki. Najpierw biegunka,potem wymioty i tak nawzajem. W rezultacie nie spalam pol nocy. Odespalam to dopiero w dzien. Teraz brzuch jeszcze troche boli,ale nie az tak (bo wtedy zwijalam sie z bolu). Teraz zastanawiam sie czy bylo to spowodowane ta tabletka? czy takie moga byc efekty uboczne? Dzisiaj o 19.30 powinnam wziac kolejna tabletke,ale strasznie sie boje,ze sytuacja sie powtorzy. Dodam,ze caly wczorajszy dzien czulam sie kiepsko. juz po przebudzeniu zle sie czulam,potem poszlam na studia. I musialam wziac nospe i stoperan,bo zaczynala sie biegunka. Na studiach caly dzien kanapki,napoje i frytki. Po powrocie do domu dwa kawalki piersi z kurczaka. Jest jeszcze jedna dosyc istotna rzecz. Wzielam ta tabletke, a chwile po tym zupelnie bezmyslnie zrobilam sobie herbate tzw grzanca ( z zawartoscia alkoholu). Zupelnie o tym nie pomyslalam,ze to moze zaszkodzic. i teraz nie wiem jaki byl powod tych wymiotow i biegunki? Czy powinnam odrazu odstawic te tabletki? prosze o pomoc
nie, tylko to co napisalam. Tak bardzo nieregularny. pewnie mnie nie pamietasz,ale pisalam kiedys z Toba. Ostatnio moj cykl trwal 48 dni. A teraz dostalam po 29 dniach.
Gin mówiła Ci, jaka jest przyczyna nieregularnych cykli i w czym tkwi problem do wyleczenia? Mówiła, że podczas brania nie masz miesiączek ani cyklu wcale?
co do pierwszego to nie. Powiedziala tylko, ze tabletki powinny na to pomoc. A co drugiego to mowila,ze po 3 tyg mam przerwac branei tabletek i wtedy nastapi krwawienie,ktore bedzie tylko przypominac miesiaczke
o ile dobrze pamietam to kiedys juz zdarzylo mi sie cos podobnego. A juz na pewno bardzo bolesne bole podbrzusza,oslabienie i mdlosci zdarzaly mi sie czesto. Wymioty chyba raz czy dwa,dawno temu podczas bolesnej miesiaczki. bardzo sie boje,ze wczorajsze dolegliwosci sa spowodowane wlasnie tymi hormonami.
P.S I trudno mi stwierdzic czy te wczesniejsze wymioty i biegunka byly spowodowane wlasnie miesiaczka,bo cierpie na zaspol jelita nadwrazliwego. Ale ostatnio wszystko bylo w porzadku, nie stresowalam sie na pewno przed ta miesiaczka ani w czasie....
Nie masz żadnej pweności, że mdłości wywołały tabletki. Ja też biore anty i czasami też mam biegunkę i wymiotuję ale to nie przez tabsy. Spróbuj wziąść jeszcze jedną i potem ocenić. Szkoda żebyś przestała je zażywać w wyniku zbiegu okoliczności.
pewnosci nie mam,ale prawdopodobienstwo istnieje... ze tez to musialo sie zdarzyc po pierwszej tabletce ;/ wezme dzisiaj...a co jesli sytuacja sie powtorzy?