Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
jesli ostatni stosunek byl we wtorek,to chyba nie mam po co obawiac sie ciazy? po prostu zaczac od dzisiaj brac regularnie tabletki i zabezpieczac sie dodatkowo przez kolejny tydzien,tak?
Stosunek był 6 dni temu więc teoretycznie ciąża może się pojawić. Chodzi o to, że stosunek odbył się krócej niż 7 dni przed niewzięciem tabletki. Jednak....jakoś w tę ciąże nie wierzę :/ Musiałabyś mieć owulacje tak jak pisałam zaraz po 7 niowej przerwie i do tego nawet jakby była to wtorkowe plemniki musiałyby do niej zaczekać. Marne szanse :) Nie wiem czy masz się zabezpieczać tylko tydzień.....To nie jest napisane na żadnej ulotce.... Zawsze pisze tylko tyle, że przerwy NIE WOLNO wydłużac. Jest tak ponieważ w czasie przerwy organizm nie jest zabezpieczony dlatego, że brałaś hormony.....Te 7 dni przerwy to przygotowywanie się organizmu do normalnego <bez tabletkowego> funkcjonowania. I właśnie w siódmym dniu zaczynasz blokować od nowa to co zdązyło "dojść do siebie" Skoro się spóźniłaś tabsami nie zablokowałaś zbliżajacej się być może owulacji.... Ja na Twoim miejscu zabezpieczałabym się dodatkowo do końca opakowania a nie tylko 7 dni....Lepiej nie ryzykować.
wlasciwie ciaze wykluczam,bo w ten wtorek zabezpieczalam sie dodatkowo prezerwatywa :) najbezpieczniej bedzie jesli przez cale nastepne opakowanie rowniez bede jej uzywac. nie lubie ryzykowac! Dzieki :)
zapytam z ciekawosci... czy jest jakis okreslony czas kiedy nalezy odstawic branie tabletek? (jakas dluzsza przerwa?). Troche sie obawiam tego,ze bede miala potem problemy z nieplodnoscia....
Tutaj chyba sa zdania podzielone.. moja kolezanka jak brala anty to po ok. 2 latach robila przerwe, ale nie wiem czy lekarz tak zalecil czy tak sama od siebie ja zrobila...
Także nie umiem sie określić.... Jednak...robienie przerwy to czas na to aby owulacja wróciła....a cykl się unormował. To może trochę potrwać...A potem "blokada" od nowa i tak w kółko....? Musisz gina spytać :)
Objawy te mogą występować w pierwszych kilku miesiącach stosowania przez Ciebię preparatu i zwykle ustępują w miarę upływu czasu. Nie koniecznie musza to byc źle dobrane tabletki,ale nic nie zaszkodzi gdy powiesz swojej ginekolg o tym problemie. Bo jeżeli to przez tabletki to trzeba bedzie je zmienic na inne po co sie truć i cierpieć.