Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹StomatologStomatologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zębów i przyzębia a także stawem skroniowo-żuchwowym, w szczególności takich chorób jak próchnica i paradontoza oraz zapaleń dziąseł, przyzębia i miazgi zęba.
Regulamin działu
Szukasz informacji na tematy związane ze stomatologią? Jeżeli tak, to miejsce jest właśnie dla Ciebie. Tutaj spotykają się wszyscy zainteresowani profilaktyką oraz sposobem leczenia dentystycznego. Odwiedź forum i weź udział w dyskusji. Przyłącz się do toczących się rozmów lub rozpocznij nowy wątek. Porozmawiaj o chorobach zębów i przyzębia. Masz konkretne pytania? Trapią cię wątpliwości? Przedstaw je innym użytkownikom forum. Być może to właśnie oni pomogą rozwiązać Twój problem lub wskażą miejsce gdzie taką pomoc uzyskasz. Dowiedz się jakie są objawy paradontozy, zapalenia dziąseł i przyzębia. Poznaj zagadnienia związane z ich leczeniem. Jak skutecznie zwalczać kamień nazębny? Jakie środki mogą ci w tym pomóc? Zastanawiasz się nad wybieleniem zębów? Wahasz się czy ten zabieg nie zniszczy szkliwa twoich zębów? Sprawdź co na te i inne tematy sądzą inni. Zapytaj o ich własne doświadczenie w tym zakresie. Z pewnością pomoże Ci to podjąć właściwą decyzję a także rozwieje Twoje wszelkie wątpliwości.
Witam. Bardzo prosze o porade gdyż nie wiem juz co mam robić.Moj problem polega na tym,że 12 lat temu zrobilam sobie mostek akrylowy na 4 gorne przednie zęby.Obecnie, ponieważ zaczynają mi sie odklejac licowki na mostku chciałam go wymienić na porcelanowy(teraz podobno nie robi sie akrylowych).Poprzedni stomatolog ktory go robil dal gwarancje na 10 lat i powiedzial że w przyszlości nie powinno być problemu z wymianą na porcelanowy.Zrobilam przeswietlenie mostka i doktor stwierdzila że są za krotkie sztyfty a druga sprawa to nie jest pewna czy pod mostkiem nie ma próchnicy.Nie wiem juz co robić czy zaryzykować jednak zdjęcie tego mostka czy tez lepiej jeszcze sie z nim pomeczyc bo przeciez na protezke zawsze będzie czas.Co zrobić z tymi odklejajacymi się licowkami na jedynkach gdyby nie to ,to mostek trzyma sie jednak dobrze i narazie nie musialabym nic robić.Czy jest możliwośc zrobić same licowki z jakiegoś dobrego matreialu i je przykleić?Bardzo prosze o porade bo jestem zalamana.
poleciłabym ci pójście do stomatologa o specjalizacji protetyk , wydaje mi sie że nie powinno byc problemu zze zrobieniem mostka porcelanowego , warto zasiegnac porady specjalisty
Dziękuje Doroto za odpowiedz.Może faktycznie powinnam sie poradzić jeszcze innego stomatologa.przeciez to troche ryzykowna decyzja.Martwi mnie to prawdopodobieństwo prochnicy,chociaz przeswietlenie wykazalo że mostek jest szczelny to ponoć pod metal promienie rtg nie przenikaja i nigdy nic nie wiadomo.
Dorotko bardzo dziękuje za odpowiedż.Czuje sie spokojniesza.Nie rozumien tylko dla czego moja stomatolog tak obawia sie że pod mostkiem bedzie prochnica,jesli jest możliwość przeleczenia.Moze powinnam zmieni lekarza...