Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹LaryngologLaryngologia - dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zatok, gardła, krtani oraz uszu (otolaryngologia) a także innymi schorzeniami związanymi z górnymi drogami oddechowymi szczególnie jamy ustnej i nosowej, narządów i gruczołów z nimi związanych (język, ślinianki) oraz układu chłonnego w obrębie szczęki i szyi (w szczególności migdałków gardłowych)
Regulamin działu
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej informacji na temat dolegliwości laryngologicznych? Trafiłeś we właściwe miejsce. Tutaj dotrzesz do wiadomości, które z pewnością cię zainteresują. Podejmowane dyskusje toczą się wokół chorób gardła, krtani, zatok a także uszu. Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości, otwórz nowy wątek i zadaj pytanie innym użytkownikom, którzy odwiedzają to forum medyczne. Dział „Laryngolog” skierowany jest do wszystkich pacjentów cierpiących na schorzenia związane z górnymi drogami oddechowymi - w szczególności jamy ustnej i nosowej, narządów oraz gruczołów z nimi powiązanych. Poznaj szczegóły dotyczące powszechnie stosowanych w laryngologii metod diagnostycznych oraz sposobu leczenia wykrytych i zdiagnozowanych chorób. Dokonując szerszego rozeznania w prezentowanej tematyce z pewnością pomożesz sobie czy też bliskiej, chorującej osobie. Warto już teraz rozważyć szanse płynące z aktywnego uczestnictwa w dyskusjach toczących się w tym dziale.
CZEŚĆ NAZYWAM SIE MARIUSZ MAM 20 LAT MIAŁEM WYCIĘTY 3 MIGDAŁEK I BYŁ SPOKÓJ KILKA LAT TERAZ A DOKŁADNIEJ ROK TEMU OD WRZEŚNIA DO MARCA CO CHWILE CHOROWAŁEM NA ANGINY ( PRZEZ BRAK ZIMNEJ ZIMY-CHORUJE JAK JEST MIESZANA POGODA MROŹNO-DESZCZOWA) I TAKA ONA BYŁA W TAMTYM ROKU . OD WRZEŚNIA DO MARCA BYLEM CHORY COŚ ZE 8 RAZY CHYBA PÓŹNIEJ SIE USPOKOJILO I ZNOWU MNIE ŁAPIE I MIGDAŁKI TAKIE DUŻE JAK BYŁY ZOSTAŁY DO TERAZ NAWET JAK NIE CHOROWAŁEM . BYLEM U LEKZA I POWIEDZIAŁ MI ZE SA DO WYCIĘCIA I MOŻNA NA MNIE UCZYĆ UCZNIÓW MEDYCYNY A LARYNGOLOG Z SZPITALA ZARAZ POWIEDZIAŁ DO WYCIĘCIA , A OBAWY Z MOJEJ STRONY SA TAKIE ZE MOGĘ CZĘSTO CHOROWAĆ NA OSKRZELA TAK JAK KOLEŻANKA MOJEJ MAMY JAK MIAŁA WYCIĘTE MIGDAŁY I BOJE SIE ZE JAK WYTNIE ZE BĘDZIE GORZEJ NIŻ TERAZ PROSZĘ MI O NAPISANIU CZY MOGĄ BYĆ JAKIEŚ KOMPLIKACJE?? ZAPODAM MOJE ZDJ DO OCENY MOJEJ ZLEJ SYTUACJI
Owszem, książkowe, ale moim zdaniem wcale nie do wycięcia. Przynajmniej nie teraz. Podam Ci terapię, ale nie wiem, jak sobie z tym poradzisz, bo lekarz powie, że to zawracanie głowy i nic z tego nie będzie (i tak będą mówić Ci, co są za usuwaniem, a wielu takich będzie) Proponuję: 1. Wymaz - co jest przyczyną, podejrzewam, ze paciorkowiec, ale warto to sprawdzić. 2. W zależności od wyniku, albo krótka terapia antybiotykiem, albo go pomijamy i stosujemy: - Lymphomyosot N + Euphorbium compositum w zastrzykach co 3 dni przez 6 tygodni - dodatkowo dustnie Lymphozil forte też przez 6 tyg. Po tym czasie oceniamy wielkość, migdałków, jeśli zmalały, to stosujemy: - szczepionka Polyvaccinum w schemacie A ulotki. Jeśli nic nie zmalały, to po tej szczepionce dopiero zabieg usunięcia. W przeciwnym przypadku dojdzie do infekcji drobnych grudek chłonnych na terenie gardła i jeszcze większych problemów niż dotychczas. Wiem, co piszę. Znam wiele takich przypadków, nie tylko Twoja znajoma.