Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹StomatologStomatologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zębów i przyzębia a także stawem skroniowo-żuchwowym, w szczególności takich chorób jak próchnica i paradontoza oraz zapaleń dziąseł, przyzębia i miazgi zęba.
Regulamin działu
Szukasz informacji na tematy związane ze stomatologią? Jeżeli tak, to miejsce jest właśnie dla Ciebie. Tutaj spotykają się wszyscy zainteresowani profilaktyką oraz sposobem leczenia dentystycznego. Odwiedź forum i weź udział w dyskusji. Przyłącz się do toczących się rozmów lub rozpocznij nowy wątek. Porozmawiaj o chorobach zębów i przyzębia. Masz konkretne pytania? Trapią cię wątpliwości? Przedstaw je innym użytkownikom forum. Być może to właśnie oni pomogą rozwiązać Twój problem lub wskażą miejsce gdzie taką pomoc uzyskasz. Dowiedz się jakie są objawy paradontozy, zapalenia dziąseł i przyzębia. Poznaj zagadnienia związane z ich leczeniem. Jak skutecznie zwalczać kamień nazębny? Jakie środki mogą ci w tym pomóc? Zastanawiasz się nad wybieleniem zębów? Wahasz się czy ten zabieg nie zniszczy szkliwa twoich zębów? Sprawdź co na te i inne tematy sądzą inni. Zapytaj o ich własne doświadczenie w tym zakresie. Z pewnością pomoże Ci to podjąć właściwą decyzję a także rozwieje Twoje wszelkie wątpliwości.
Witam! Miałam niedawno robione leczenie kanałowe zęba. Podczas rentgena okazało się, że mam jakąś niedużą zmianę torbielową w dziąśle nad korzeniem. W każdym razie po leczeniu kanałowym, po niedługim czasie ząb mi trzasnął na skórce od chleba. Złamała mi się połowa zęba i to dość głęboko pod dziąsłem. Została wyrwana. Na razie dentysta nałożył mi jakiś opatrunek. Za dwa dni mam wizytę i lekarz dobuduje mi zęba tymczasowo plombą, bo nie ma czasu na inne rzeczy, gdyż wyjeżdżam do Anglii na około 5 miesięcy. Jak wrócę mam mieć albo robioną koronkę na tym zębie za około 800 zł, a jeśli stan zęba na to nie pozwoli, to trzeba będzie go wyrwać. Dentysta proponował mi implant, który kosztuje 4000 zł, lub mostek, za który będę musiała w sumie zapłacić 2000 zł no i oczywiście zniszczyć dwa poboczne zęby, a to mi się w ogóle nie uśmiecha. Problem w tym, że nie dysponuję tak dużą ilością gotówki, a to co zarobię w Anglii chcę przeznaczyć na opłacenie studiów. Czy są jakieś inne, tańsze możliwości? Jeśli tak, to ile kosztują, na czym polegają, jak wyglądają i na ile są trwałe? Dodam, że jest to górna piątka, więc widać ją tylko przy szerokim uśmiechu.
po pierwsze , nie mówi sie lekarzowi stomatologowi że sie wyjeżdża do Angli i po co? lekarz myśli a jedzie zarobić to ja skasuje. Po drugie jeśli nie masz czasu na zrobienie teraz korony to ja nie wiem czy ten ząb wogóle przetrwa 5 miesiecy na wypełnieniu , bo może być tak że zacznie sie ruszać strzeli bardziej i jest do wyrwania, po trzecie skoro to jeden ząb po co most? jak można zrobić wkład metalowy za okolo 300 i na to korone nie wiedze sensu tutaj mostu skoro to jeden ząb, po czwarte lekarz sam może zrobić wkład w włókien szklanych i na to podbudowa żebyś to przetrwała a nie jednym wypełnieniem
Lekarz wie, że groszem nie śmierdzę :) Zdaje sobie też sprawę, iż nawet po przyjeździe nie będzie mnie stać na nic drogiego, bo już mu to wyjaśniłam. Póki co ma mi założyć tę plombę i policzyć tylko 50 zł, a to dla mnie ważne, aby teraz dużo nie wydawać, bo już nie mam z czego i tak ful kasy wydałam na leczenie wszystkich zębów... Wiem, że ząb może nie przetrwać tych pięciu miesięcy, dlatego też interesuje mnie co można wstawić niedrogiego w razie usunięcia zęba. Ten mostek i tak mnie nie interesuje, bo trzeba spiłować dwa boczne zęby, a chcę tego uniknąć, poza tym jest za drogi.