Jestem po 3 operacjach okulistycznych , ostatnia to witrectomia z emulsyfikacją, z olejem silikonowym jako tamponada wewnetrzna . Ze wzglegu na powiklania środoperacyjne podczas ostatniej operacji / 5 godzin , krwotok , grozila enukleacja gałki , powstały trwajace do dzis zaburzenia widzenia ,pomału slabnace/okres 6 lat poczynil w zwiazku z olejem swoje/,ale nasilaj sie bole glowy po stronie operowanego oka i potylicy ./zez zbiezny oznaki dwojenia w pierwszych latach a co z nerwami i innymi mięsniami , to mozna się domysleć/
Mimo uplywu czasu zachowala sie ostrość wzroku w operowanym oku większa niz poczucie swiatla . Raz lepiej , raz gorzej. /wplyw swiatla , warunkow barycznych /.
Oznak jaskry na razie nie stwierdza sie , tak zapewnia okulista .cisnienie oka chorego w normie , drugiego też
Ale nasiliły sie klopoty z drugim okiem . Takze b. krotkowzroczne -minus 11 D.
Oznacza sie to tym ,ze zmuszony jestem zmieniac w tym oku często korekcjĘ okularową /od minus 11 do minus 8. /
Nie zmienienie w porę okularow , to nieprzyjemne odczucia , mdłosci , poczucie , krew nie dochodzi do mózgu, oslabienie , wpływ na tzw:korzonki" itd.
Z racji czasu i doswiadczenia ,,znalazlem odpowiednie metody ,żeby nie "odjechac" , ale nie zawsze na to mogę sobie pozwolić
Badania Usg gałek ocznych wykazały zaburzenia w przeplywie krwi w /w naczyniach operowane oka / i mam pytanie , czy ma to wplyw na drugie oko TĘTNICE SZYJNE W PORZADKU , MIAZDZYCA NA WIEK /CHOLESTEROL W NORMIE/
W drugim oku , plamka na razie w porzadku , ale nie moge uzyskac komfortu widzenia . Najlepiej sie czuję , gdy całkowicie wylaczĘ chore oko , ale i to ma swoje wady .
Czy te zaburzenia oprócz wplywu na CHORE oko ? , mają wplyw na inne organy np. mózg/.cos na ten temat wiem , ale podobno są to znikome przypadki .
A tak nawiasem " kiedy będe musial chore " oczko :" wyjąć . na razie lekarz o tym nie mówi . Z powazaniem