Witam,
niedawno odebrałam wynik rezonansu magnetycznego głowy o treści:
MR mózgowia bez podania środka kontrastowego iv.Badanie MR glowy wykonano aparatm 1,5 T w sekwencjac T1 i T2 TSE oraz T2 TIRM dark-fluid.Grubośc warstw 5 mm.Intensywnośc sygnałów z pozostałej części istoty białej oraz istoty szarej mózgu prawidłowa.Układ komorowy nadnamiatowy nieco poszerzony,nieprzemieszczony,bez wyraźnej asymetrii.Szerokośc komory III w częsci tylnej ok 11 mm,wymiar dwuczołowy komór bocznych ok 48 mm. Wodociąg mozgu słabo widoczny,podejrzenie zwężenia.
Komora IV prawidłowa.Ciało modzelowate nieco uniesione,trzon szerokości 4-5 mm.Intensywnoś sygnałów ze struktur tylnojamowych (pień mózgu,móżdżek)prawidłowa. Powietrznoś zatok obocznych nosa prawidłowa.Obraz budzi podejrzenie rozpoczynającego się wodogłowia,byc może na podłożu zwężenia wodociągu mózgu.
Co takiego oznacza mój wynik?Czy jedynym sposobem na pomoc dla mnie,jest wstawienie zastawki?Możliwe jest leczenie farmakologiczne?Czy to groźne?Jaki będzie miało to wpływ na moje studia.Studiuję pielęgniarstwo.Kocham swoje studia,jest to moje powołanie i nie chciałabym ich przerywac. Czy będę miec taką koniecznośc.Mam 20 lat.
Z góry dziękuję za przeczytanie listu i pozdrawiam.