Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹NeurologNeurologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu nerwowego w szczególności chorobami naczyniowymi (wylewy, udary), zapaleniami opon mózgowo-rdzeniowych, guzami mózgu (glejaki, oponiaki), epilepsją chorobami wieku podeszłego jak choroba Parkinsona i Alzheimera a także chorobami rdzenia kręgowego. Zajmuje się również leczeniem przewlekłych bólów (głowy, mięsni, narządów) oraz problemami ze snem.
Regulamin działu
W tym dziale forum medycznego zapraszamy do dyskusji na tematy związane z chorobami układu nerwowego. Toczące się tu rozmowy mogą pomóc nie tylko samym pacjentom poradni neurologicznej, ale także ich rodzinom. Wymień się swoim doświadczeniem w zakresie leczenia chorób naczyniowych oraz stosowanych przez Ciebie i Twoich lekarzy prowadzących metod powracania do zdrowia po przebytym udarze bądź wylewie. Szukasz informacji o zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych? A może chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat guzów mózgu (glejaków, oponiaków)? Jeżeli tak właśnie jest, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Sprawdź jak radzić sobie z przewlekłym bólem głowy, czy mięśni oraz zaburzeniami snu. Znaczny odsetek rozmów poodejmowanych na forum dotyczy kwestii chorób wieku podeszłego – Parkinsona, Alzheimera. Skorzystaj z okazji i przyłącz się do dyskusji, poszukaj odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości dotyczące spraw neurologicznych.
Nie wiem z czym tak naprawdę do niego i dziesz,ale jesli z czymś co dotyczy Ciebie i sa to jakieś objawy chorobowe to o wszystkim musisz mu ze szczególami powiedziec.I wtedy po wywiadzie moze okazac sie ze jakies badania bedziesz musiala zrobic a w gabinecie moze zbadac ci ciśnienie,dno oka i odruchy za pomocą młoteczka.
dziekuje :) a do neurologa zostałam skierowana, gdyż badanie EEG (która jest na forum) wykazało jakieś nieprawidłowości i trzeba to skonsultować z neurologiem! A główną dolegliwością sa od jakiegoś czasu bóle głowy, które mam codziennie :( Niestety wizytę mam dopiero na Marca....
Bóle głowy mogą być spowodowane migreną,wtedy w eeg wychodzą nieprawidłowości, a jak konkretnie boli Cię głowa??Cala czy raczej jedna polowa glowy??Mozliwe,że neurolog bedzie chcial,zebys zrobila sobie tomograf komputerowy lub rezonans.
EEG wykazało mi nieprawidłowość w okolicach przednioskroniowych... Głowa boli mnie głównie w tylnej części i ostatnio boli tez po prawej stronie z przodu :( Jak wstanę to mam czasami zawroty....
Ja miałam stwierdzone zaburzenia wegetatywno-skroniowe,bralam przez 3 lata leki i pomogło,choć teraz też nie mam prawidłowego eeg(choc o wiele lepsze niz bylo),ale to przez moją migrenę,która jest dość uciążliwa,ale nie występuje często.Miałam też robiony rezonans magnetyczny,bo trzeba było wykluczyć jakieś zmiany w mózgu,więc myślę,że Ty też powinnaś mieć zrobiony.
Bardzo możliwe.Ja nie pamiętam za bardzo swoich pierwszych wizyt,bo to było dawno temu,ale jak sie idzie do lekarza trzeba być przygotowanym na wszystko:) pozdrawiam