![]() |
![]() |
Zamów |

vaurus napisał(a):Witam mam wieloodłamwe złamanie rzepki składane operacyjnie zastosowano otwartą repozycje i zespolenie złamania popręgiem Webera, operacja odbyła sie ponad miesiąc temu po zdjęciu gipsu kolano jest sztywne i nie porusza sie ani troszeczke moze troszke ale nie wiem cz to miesnie czy kolano cz jest to normalne czy rehabilitacja da jakis efekty. A jeszcze jak by było mało to wypuscinli mnie z "staphylococcus aureusy" czy ta bakteria wpływa jakoś na zrost kośći czy cos moze sie dziać nie pozodanego dostałem antybiotyk od ortopedy i chyba jest troche lepiej.

goniak napisał(a):vaurus napisał(a):Witam mam wieloodłamwe złamanie rzepki składane operacyjnie zastosowano otwartą repozycje i zespolenie złamania popręgiem Webera, operacja odbyła sie ponad miesiąc temu po zdjęciu gipsu kolano jest sztywne i nie porusza sie ani troszeczke moze troszke ale nie wiem cz to miesnie czy kolano cz jest to normalne czy rehabilitacja da jakis efekty. A jeszcze jak by było mało to wypuscinli mnie z "staphylococcus aureusy" czy ta bakteria wpływa jakoś na zrost kośći czy cos moze sie dziać nie pozodanego dostałem antybiotyk od ortopedy i chyba jest troche lepiej.
Witam,
w styczniu 2008 r. złamałam rzepkę, również była zespolona popręgiem webera. gips miałam 6 tygodni. po zdjęciu gipsu gipsu kolano było sztywne i duzy zanik mięśnia czworogłowego. lekarze nie zalecili rehabilitacji, mialam samodzielnie cwiczyc kolano. ale po około dwóch tygodniach od zdjęcia gipsu nie widziałam żadnych efektów i poszłam na własną reke na rehabilitację. miałam pole magnetyczne, elektrostymulacje, krio, masaze i gimnastykę. mi to pomogło, gdyż elektrystymulacje i pole magnetyczne uruchomiło mi mięsień który zaczął powoli nabierac masy. a bardzo istotny jest związek czworogłowego z rzepką. prawie rok nie chodziłam normalnie po schodach, tylko pojedyńczo po stopniach. do tej pory mam problem z zejsciem na obacach po schodach. teraz, czyli półtora roku po operacji zgięcie mam prawie 100 %, ale w dalszym ciagu problemy z miesniem. mysle, że gdybym dalej go rehabilitowała to było by lepiej i nie wiem czy powróce do pełnej sprawności. pzdr