Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
Czy lekarz widział wyniki tych badań? Nie są idealne. Interpretacja możliwa jedynie mając pacjenta przed sobą. To może być obraz po przebytej dość konkretnej infekcji. Podwyższony Aspat. Czy było usg j. brzusznej?
Lekarz widział wyniki i powiedział że to właśnie po infekcji mały chorował 3 razy przez 3 miesiące, ostatnią miał anginę... Nie miał robionego USG j.b., lekarka powiedziała że zrobimy krew za 6 tygodni jeszcze raz. Co Pan proponuje ? i czy mogę mu podawać tę biostyminę czy lepiej nie ? Czy coś może dołączyć albo całkiem coś innego podawać ?
Byłem u lekarza stwierdził na podstawie testu he he że mam infekcję wirusową, to samo co ja też przypuszczałem ale powiedział żeby odstawić Luivac czy to mam zrobić czy dalej go zażywać...? Miał może z 28 latek, ale fajny miły... :)
Witam muszę odświeżyć temacik, mały mój ma niefajną anginę, udało mi się przy zabawie zajrzeć do gardziołka i co zauważyłem: migdały raczej niepowiększone ale lekko poharatane z zaczerwienieniami koło tych ranek i afta na podniebieniu. Leczymy go od 15:00 w poniedziałek, dostał OSPAMOX 2x5ml roztwór to 125mg/5ml gorączka utrzymywała się konkretnie ale sprytnie z nią walczyłem podając na przemian co 3h pyralgin 1/3 750mg i Nurofen, 2 dawkach zwiększyłem do 3x5ml bo choroba zdawała się bardzo rozkręcać po 3 dniu zmniejszyliśmy do 2x5ml. Dzisiaj mamy już piątek a gorączka bez podawania leków przeciwzapalnych utrzymuje się w granicach 37,6-38,1, po podaniu spada do normalnej, nie miał przez ten czas ani kataru ani kaszlu, teraz zaczyna deczko kaszleć i coś jakby psikać i trzeć nosek, widać że ta choroba go wykończyła, kataru raczej nie ma, wydaje mi się jakby to były takie rzuty jakby się chciał zatkać a nie umiał... W związku z tym jak długo się takie coś leczy, czy ten OSPAMOX czasem nie jest za słaby i co by można dodać by wspomóc leczenie tej anginy, dodam że mały ma 21 miesięcy. Dawałem mu co kilka godzin 2-3 małe 2-3mm kryształki soli pomarańczowej żeby te gardło jakoś złagodzić czy dobrze ? Aha dostaje też lacidobeaby, cebion...Czy zażądać skierowania do laryngologa na kontrolę ?
Byłem, lekarka dała zinat, i kazała się zgłosić w niedziele lub poniedziałek jeżeli nie przejdzie, to trzeba będzie zastrzyki zastosować, powiedziała że nie jest to już takie zaognione ale jeszcze jest ropa na migdałkach, żeby było fajniej to ja też zaczynam mieć gorączkę i bóle w noso gardzieli, ale biorę od wczoraj ten OSPEN, może on mnie uchroni od poważniejszej choroby ? O 7:20 dostał OSPAMOX 5ml kiedy teraz podać ten Zinnat ?
ZINNATOdnosi się to do zawiesiny 250mg/5ml Tak sobie patrzę na dawkowanie i na ulotce pisze tak:
Czas trwania obu rodzajów terapii (parenteralnej i doustnej) zależy od nasilenia infekcji i stanu klinicznego pacjenta. Dzieci: dawka leku powinna być dostosowana do wieku i mc.; większość zakażeń zwykle 125 mg 2x/dobę (lub 20 mg/kg mc./dobę w 2 dawkach), max. 250 mg/dobę; zapalenie ucha środkowego zwykle 125 mg 2x/dobę u dzieci od 3 m-cy do 2 lat (lub 20 mg/kg mc./dobę w 2 dawkach), max. 250 mg/dobę; ciężkie zakażenia lub zapalenie ucha środkowego u dzieci >2 lat 250 mg 2x/dobę (lub 30 mg/kg mc./dobę w dwóch dawkach), max. 500 mg/dobę.
w takim razie mam pytanie: jeżeli on waży 10,7kg to wychodziłoby 218mg, ale jeżeli dawka dopuszcza max 250mg, a lekarka powiedziała że dawkowanie ma wynosić 3ml 2x na dobę to dawało by to 300mg, czy czasem nie jest to za dużo ?
Podałem ten zinnat o 15:30 to 8h i 10min po podaniu rano ospamox-u, też mówiła żeby podać wieczorem gdzieś około 19:00, zaryzykowałem 4h ponieważ dostawał już konkretnej chrypy i kaszel ma mokry z odrywającą się wydzieliną dzisiaj dostał tylko rano nurofen czy to znaczy że się poprawia :>
Wszystko znowu się skończyło szpitalem, szkoda gadać no i dalej jestem niedoleczony, podobno mam chroniczne zapalanie zatok, może być przez to ta suchość w nosie ? Robiłem IGE wyszło 94,68 a posiew z nosa to Staphylococcus spp. koagulazoujemne nieliczne. Muszę zrobić tomografię zatok a w przeciągu 10 dni miałem dwa zajęcia klatki piersiowej, termin tej tomografii mam na mikołaja, czy odczekać dłużej ? W kwietniu też miałem robioną tomografię i dwa zdjęcia w przeciągu 2 miesięcy, sami nie wiem czy to nie za dużo tego naświetlania...
Dzieciak mój też z rana charla jak ta lala, sam nie wiem co robić czy iść do lekarza z nim czy coś mu podać, nie gorączkuje, z rana sobie psiknie i ok, ma prawie połowę dnia taką chrypkę jak by mu się urywało i siedziało w gardle...Dostał już Ospamox i Zinnat, wszystko puściło tylko ten kaszel i chrypka, lekarka powiedziała że ma lekko czerwone gardło...Ma 22 miesiące