Witam
Jakieś dwa lata temu popełniłem wielki błąd i wychodziłem na długie godziny na dwór bez rękawiczek, w środku najsurowszej zimy. Jak nie trudno się domyślić, późniejszym skutkiem tego było odmrożenie. Od tamtej chwili dbam bardzo o dłonie. Z początku to były tylko zmiany na skórze, tj. wysuszanie jej, zaczerwienienia itd. Najgorsze było to, że wyjęcie dłoni chociaż na chwilę z rękawiczki np. żeby odebrać telefon było katorgą. Gdziekolwiek się pojawiałem, zawsze miałem bardzo czerwone i suche dłonie. Większość kremów nie pomagała, wprawiało mnie to nawet w małe kompleksy. Jednak w tym wszystkim skóra martwi mnie najmniej- zawsze towarzyszyły temu takie "wewnętrzne" bóle dłoni, a najbardziej palców. Wydaje mi się, że to zaburzenie krążenia, bo od czasu odmrożenia zawsze mam zimne dłonie. Ze skórą na dłoniach walczę już od jakiegoś czasu i widzę znaczną poprawę- jestem zadowolony. Jednak dalej kiedy wychodzę na zimno, zawsze towarzyszą mi te wyżej opisane "wewnętrzne" bóle. Mimo, że potrafię zakładać dwie pary naprawdę grubych rękawiczek, to zawsze odczuję zimno "w dłoniach". Moje dłonie niesamowicie szybko i intensywnie reagują na zimno. Ale dojdźmy do meritum sprawy. Wczoraj przez jakieś trzy godziny byłem zmuszony stać na wielkim mrozie, a jak się nie trudno domyślić zdarzały się sytuacje, w których niestety musiałem ściągać rękawiczki. Odczuwałem wielki ból dłoni i oczywiście znowu zakładałem rękawiczki, ale na dobrą sprawę nie robiło to różnicy- w ogóle nie czułem, że mam coś na dłoniach, że coś mnie ogrzewa. Wróciłem wczoraj po tym wszystkim do domu i w końcu ból w temperaturze pokojowej ustąpił, jednak dopiero dzisiaj odczułem (chyba) tego konsekwencje. Od rana czuję ból wewnątrz palców obydwóch dłoni. Kciuki bolą najbardziej, wręcz bardzo mocno intensywnie. W reszcie palców odczuwam ten sam ból, jednak na tyle mały, że gdyby nie kciuki, nie zwróciłbym na te objawy uwagi. Ból w kciukach odczuwalny jest najintensywniej przy ich zginaniu. I to pojawia się moje pytanie- czy te bóle mogą być konsekwencją odmrożenia? Przeszukałem cały internet szukając informacji na ten temat, jednak wszędzie pojawiają się tylko informacje o odmrożeniu skóry, a nie jak zachowują się wewnętrzne części kończyn. Jeśli to rzeczywiście są objawy czegoś poważniejszego, do jakiego lekarza mam się udać? Czy mogę ponieść jakieś konsekwencje tego bólu?
Serdecznie pozdrawiam